03
ΦΕΒ

X.A: Ευμετάβλητο το κλίμα


Νευρικότητα επικρατεί και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο , με τους αγοραστές και τους πωλητές να βρίσκονται σε θέση μάχης. Οι αναλυτές αναμένουν ότι και σήμερα θα υπάρξει μεταβλητότητα, καθώς η αγορά θα προσπαθήσει να "χωνέψει" την ανοδική αντίδραση των προηγούμενων ημερών. Φυσικά μία διορθωτική κίνηση θα ήταν φυσιολογική και αναμενόμενη, δεδομένου πως η αγορά τις τελευταίες εβδομάδες κινείται ανοδικά και χρειάζεται μια ανάπαυλα. Πάντως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική και το Χ.Α φαίνεται να έχει τοις δυνάμεις να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τη Merit AXΕΠΕΥ η επιβεβαίωση της διάσπασης της περιοχής των 1.680-1.690 μονάδων στις επόμενες συνεδριάσεις είναι σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση της ανόδου στο ΧΑ, με απώτερο στόχο την περιοχή των 1790 μονάδων. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή αν περιοριστεί η δυναμική της ανόδου στις επόμενες ημέρες σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση του παρόντος ανοδικού καναλιού είναι η κίνηση πάνω από τον ΚΜΟ των 200 ημερών (στις 1.555 μονάδες περίπου), η διατήρηση των υψηλών όγκων και η συμβολή των μη τραπεζικών μετοχών.

Παρά τις διαψεύσεις κυβερνητικών παραγόντων, τα δημοσιεύματα περί ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πολλαπλασιάζονται και συντελούν στη διατήρηση του ανοδικού momentum. Τα σενάρια σχετικά με τη φύση του σχεδίου αυτού είναι πολλά, αλλά σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν την επιμήκυνση του χρέους των 110 δις ευρώ, την επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα με τη συνδρομή του ταμείου στήριξης με παράλληλη διαγραφή ενός μικρού μέρους του χρέους και την επιμήκυνση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων. Η πιθανότητα haircut δεν πρέπει να αποκλειστεί ενώ ερώτημα αποτελεί ποιοι τελικά θα δεχθούν να πωλήσουν ομόλογα στο ελληνικό κράτος. Ιδρύματα που έχουν κάνει ήδη σημαντικές διαγραφές μέρους της αξίας τους θα είχαν κίνητρο να κάνουν κάτι τέτοιο, κάτι που δεν ισχύει για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι αγορές φαίνεται ότι θεωρούν και πιθανό και βιώσιμο το παραπάνω σχέδιο καθώς παράλληλα τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν μέχρι και τις 750 μονάδες μετά από καιρό. Στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή δεν αναμένεται να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις αλλά ούτε και να διαψευστεί η ύπαρξη σχεδίου προς διαπραγμάτευση. Μια διάψευση των προσδοκιών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα λόγο για επιστροφή στα χαμηλά της 11/1/2011, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζονται αρκετές προσπάθειες για να εισέλθει και πάλι η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να προχωρήσουν ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη σχεδίου διάσωσης, καταλήγει η χρηματιστηριακή.


Produced by