04
ΦΕΒ

Χ.Α: Nευρικοί οι επενδυτές


Μεταβλητότητα επικρατεί στο Χ.Α., καθώς αγοραστές και πωλητές επιδίδονται σε μάχες. Η αγορά προσπαθεί να αξιολογήσει τις πλροφορίες που διαρρέουν από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για να επανακαθορίσουν την επενδυτική τους στάση.

Από 25 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου ο Γενικός Δείκτης μετρά κέρδη της τάξης του 9,17%. Οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη βραχυπρόθεσμη τάση και θεωρούν πιθανή τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης ως την επόμενη αντίσταση των 1.750 μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις τοποθετήσεις τους στα ελληνικά blue chips, γεγονός που ενισχύει το ανοδικό σενάριο. Βεβαίως εάν σήμερα η Σύνοδος Κορυφής διαψεύσει τις προσδοκίες, τότε είναι πολύ πιθανό τα δεινή χαρτοφυλάκια να θελήσουν να μειώσουν τη μετοχική τους έκθεση στο Χ.Α., οπότε θα υπάρξει διόρθωση.

Τι λέει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

Τα θετικά νέα από την πώληση της συμμετοχής της Eurobank στην Πολωνία και η αναμονή κάποιων ειδήσεων προς την κατεύθυνση της λύσης του δημοσιονομικού προβλήματος από την Ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του σαββατοκύριακου αναμένεται να περιορίσουν τα περιθώρια διόρθωσης της ελληνικής αγοράς παρά την βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένη τεχνική εικόνα που έχει διαμορφωθεί μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. Η αγορά δεν φαίνεται διατεθειμένη να πληρώσει «αισθητά» χαμηλότερες τιμές και οι όποιες ρευστοποιήσεις εντός της συνεδρίασης είναι διαχειρίσιμες από τους αγοραστές.

Αν και το χθεσινό εύρος της αγοράς έκλεισε υπέρ των πωλητών (κερδισμένοι – χαμένοι τίτλοι) η παρουσία ισχυρών αγοραστών στις κυριότερες δεικτοβαρείς μετοχές ήταν καθοριστική για την διαμόρφωση της τελικής εικόνας. Για την σημερινή συνεδρίαση οι 1.690 μονάδες αποτελούν ένα προφανές όριο αντίστασης τιμών ενώ σε ότι αφορά την επανατοποθέτηση ή την ανάληψη κάποιου βραχυπρόθεσμου ρίσκου θα εξετάζαμε την περιοχή των 1.660 μονάδων. Ο ορίζοντας νέων της επόμενης εβδομάδας δίνει ένα προβάδισμα θετικής αυτονόμησης στην εγχώρια αγορά.

Ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε την καταγραφή αξιόλογων επενδύσεων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν θα αυξάναμε τις θέσεις μας σε ένα νέο ανοδικό κύμα ακόμα και αν η αγορά ξεπερνούσε τις 1.790 μονάδες. Αντίθετα θα θέλαμε μια μικρής έκτασης υποχώρηση τιμών για την ανάληψη κάποιων βραχυπρόθεσμων θέσεων σε τραπεζικούς τίτλους με κεντρική επιλογή τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας. Η αγορά επιβεβαιώνει με την συμπεριφορά της ότι έχει μπει σε νέο κύκλο και η στάση των χαρτοφυλακίων θα πρέπει να γίνει στο 50% με 60% της σύνθεσης τους μεσοπρόθεσμη για την βέλτιστη προσαρμογή στις αποδόσεις που καθημερινά καταγράφονται.Produced by