07
ΦΕΒ

Χ.Α: Νευρικοί οι επενδυτές


Ευμετάβλητο είναι το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο , ωστόσο ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις αρχικές του απώλειες. Ισχυρό trading καταγράφεται στις τράπεζες, ενώ επιλεκτικές είναι οι αγορές σε μη τραπεζικά blue chips.

Oι αναλυτές επισημαίνουν πως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, ωστόσο δεν αποκλείεται μιας μικρής έκτασης διόρθωση, καθώς η αγορά έχει υπεραποδώσει από τις 20 Ιανουαρίου.


Θετικό στοιχείο χαρακτηρίζεται ότι οι τραπεζικές μετοχές καταφέρνουν μέχρι στιγμής να απορροφούν την προσφορά, γεγονός που καταδεικνύει πως δεν υπάρχει διάθεση για μαζικές πωλήσεις από τα διεθνή χαρτοφυλάκια.

Τι λέει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης

Με κέρδη 4,43% έκλεισε η προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 1.661,68 μονάδες ενώ οι μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 164 εκ. ευρώ. Στα εγχώρια μετοχικά αμοιβαία κεφάλια παρατηρήθηκαν εισροές 462 χιλ. ευρώ μειώνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή της χρονιάς στα 8,1 εκ. ευρώ.

Στο διάστημα 10 Ιουλίου - 7 Αυγούστου του 2009 ήταν η τελευταία φορά που είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο των τεσσάρων συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων με συνολική απόδοση 12%. Η αγορά εξέπληξε με την συμπεριφορά της ακόμα και τα πιο αισιόδοξα χαρτοφυλάκια που ανέμεναν κάποια κόπωση λόγω της ισχυρής καταγραφής των βραχυπρόθεσμων κερδών από τα χαμηλά των 1.350 μονάδων καταγράφοντας επτά συνεχόμενα θετικά πρόσημα.

Σε λιγότερο από ένα μήνα ο Γενικός Δείκτης έχει καλύψει το "χαμένο" έδαφος πέντε μηνών αντιστρέφοντας τάση και ψυχολογία. Ο λόγος αυτής της ενθουσιώδους ανόδου βρίσκεται στην αιτία της προηγούμενης πτώσης της αγοράς: Η πιθανή βελτίωση των όρων δανεισμού της χώρας και η επιστροφή των ξένων επενδυτών με διάθεση αγορών σε ομόλογα και μετοχές αποτελεί ίσως την λήξη της περιόδου επενδυτικής απομόνωσης της χώρας. Η υποχώρηση των spreads και η μείωση των ασφάλιστρων κινδύνου θα συνεχίσουν να αποτελούν καλούς λόγους ευφορίας για την χρηματιστηριακή αγορά ενώ στην ροή των νέων κομβικό ρόλο θα έχουν τυχόν αναβαθμίσεις, αλλαγή συστάσεων αλλά και η έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μέρος του οποίου θα περάσει από το ΧΑ.

Ζητούμενο ωστόσο για το Χρηματιστήριο παραμένει η ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος και η ροή χρήματος προς την οικονομία αφού η Ελλάδα είναι ένα "μακρό - στόρυ" το οποίο θα πρέπει να βρει εκφραστές στην πραγματική οικονομία, επιχειρήσεις δηλαδή που θα κεφαλαιοποιήσουν μια ενδεχόμενη επιτυχία επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η επόμενη εβδομάδα αν μη τι άλλο είναι πλούσια από ειδήσεις εγχώριου ενδιαφέροντος με κεντρικό γεγονός την Τρίτη 8/2 όπου το Ελληνικό Δημόσιο θα βγει στις αγορές μέσω της δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων επιδιώκοντας να "αξιοποιήσει" την ραγδαία μείωση των spreads στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό του αλλά και να δημιουργήσει τις κατάλληλες εντυπώσεις από μια σημαντική υπερκάλυψη κεφαλαίων.

Επισημαίνονται ακόμα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης της Coca Cola (9/2) με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κινούνται για τά καθαρά κέρδη της χρήσης στα 438 εκ. ευρώ, την είσοδο των νέων μετοχών (800Μ) της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς στις 10/2 και την λήξη της αύξησης κεφαλαίου της Marfin Popular την ερχόμενη Παρασκευή. Όλα τα παραπάνω συν τις όποιες εξελίξεις προκύψουν από την σύνοδο κορυφής θα δώσουν εναύσματα μεγαλύτερης ενεργοποίησης στην αγορά η οποία ούτως ή άλλως έχει αποκτήσει momentum και περισσότερους συμμετέχοντες στις καθημερινές συναλλαγές.

Και η διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών (1.615) ήταν μια εύκολη υπόθεση για τους αγοραστές οι οποίοι εκτόξευσαν τις τιμές των ταλαντωτών σε ακραίες υπερτιμήσεις. Αν απομονωθεί η εικόνα των ταλαντωτών καθώς και η απότομη γωνία κλίσης της αγοράς (σχεδόν 74 μοίρες) τα δεδομένα θα έδειχναν διόρθωση και μάλιστα σε άμεσο χρονικό διάστημα. Όμως οι συνεχείς διασπάσεις μακροχρόνιων χρονοσειρών σε επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές συντηρούν την δυναμική της ανόδου, δίνουν συνεχώς νέες κινήσεις στις μετοχές και περιορίζουν τις διορθώσεις σε λίγες ώρες συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης αναμετράται με μια όχι και τόσο ευκαταφρόνητη αντίσταση τιμών στις 1700 μονάδες έχοντας βάλει σαν επόμενο στόχο την περιοχή των 1.800 μονάδων. Σημείο κλειδί για την υπέρβαση των 1.700 μονάδων εκτιμάται ότι θα είναι η συμπεριφορά της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή των 8 ευρώ όπου διέρχεται η χρονοσειρά των 200 ημερών διάσπαση της οποίας ενδεχομένως να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά.

Κοντράροντας "ελαφρώς" την τάση της αγοράς θα περιορίζαμε την έκθεση μας σε μετοχές στην παρούσα φάση. Θα μειώναμε υπέρβαρες θέσεις διαμορφώνοντας ένα μέγεθος τοποθετήσεων στο 60% σε μια λογική επανατοποθετήσεων σε επίπεδα κοντά στις 1.630 - 1.650 μονάδες. Αυτό που μας κάνει περισσότερο επιφυλακτικούς είναι η μαζική αλλαγή στάσης εγχώριων διστακτικών και συντηρητικών χαρτοφυλακίων ανεβάζοντας το δείκτη ενθουσιασμού της εγχώριας αγοράς κάπως πρόωρα.
 
Ακόμα και αν δεν παρατηρηθεί κάποια αξιοσημείωτη διόρθωση κατά το άμεσο προσεχές διάστημα είναι προτιμότερο να υπάρχει ρευστότητα για κάθε ενδεχόμενο παρά η στάση μας να εξαρτάται αποκλειστικά από την άνοδο των μετοχών η οποία όσο συνεχίζεται αυξάνει το ενδεχόμενο κάποιας απότομης διόρθωσης.
Produced by