07
ΦΕΒ

X.Α: Ηπια διορθωτική κίνηση


Το ξαφνικό τραπεζικό άδειασμα της Παρασκευής προβλημάτισε όσους ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά, ωστόσο από ορισμένους θεωρείται φυσιολογικό λόγω της υπεραπόδοσης των συγκεκριμένων μετοχών τους προηγούμενες εβδομάδες. Οι πιέσεις στα τραπεζικά blue chips συνεχίστηκαν και κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.653,63 μονάδες με πτώση 0,48%. Η Εθνική υποχώρησε κατά 1,19%, η Alpha -1,29%, η Eurobank -3,93%, η Τράπεζα Κύπρου -1,50% και το ΤΤ -1,21%. Στον αντίποδα η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε κέρδη 1,86%.

Οι φήμες που υποστήριζαν πως η Alpha Bank θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, διαψεύστηκαν επίσημα από την τράπεζα. Ειδικότερα η Alpha σε ανακοίνωσή της στο Χ.Α. χαρακτηρίζει απολύτως ανακριβή χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα του Τύπου περί αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. «Η Τράπεζα, κατά πάγια πρακτική, παρακολουθεί συνεχώς τις οικονομικές εξελίξεις και, αναλόγως των συνθηκών, διαμορφώνει τις εκάστοτε αποφάσεις της, ενημερώνοντας εμπροθέσμως το επενδυτικό κοινό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Πάντως παρά τη διάψευση τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί παράγοντες υποστηρίζουν πως οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είναι μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν πιθανό να υπάρξει μικρής έκτασης διόρθωση τις επόμενες ημέρες, ωστόσο δεν "βλέπουν" μαζικές πωλήσεις. Το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας τις επόμενες εβδομάδες θα επικεντρωθεί στα αποτελέσματα για το 2010 που θα ανακοινώσουν οι μεγάλοι εισηγμένοι όμιλοι αλλά και στις εξελίξεις γύρω από το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μπορεί να άφησε ελπίδες ότι θα υπάρξει τον επόμενο μήνα συνολική λύση για τη δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη , ωστόσο οι αγορές περίμεναν κάτι πιο χειροπιαστό. Αν και φάνηκε ότι οι ευρωπαίοι έχουν κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος του προβλήματος, παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη διαφωνίες για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το πακέτο λύσεων.
Στον απόηχο των παραπάνω εξελίξεων κάποια χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν στα ελληνικά blue chips το προηγούμενο διάστημα, προχώρησαν σε κατοχύρωση κερδών, διαβλέποντας πως οι εξελίξεις όσον αφορά το ελληνικό πρόβλημα μετατίθενται για τον Μάρτιο. Ποια είναι η "ουρά" των πωλήσεων ουδείς γνωρίζει, αλλά όλοι εύχονται να μην υπάρξει γενικευμένη διόρθωση, που θα πλήξει για μια ακόμη φορά την επενδυτική ψυχολογία.


Produced by