09
ΦΕΒ

Χ.Α: Συνέχισαν τις αγορές οι ξένοι


Για μια ακόμη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε τους «σορτάκηδες» να τρέχουν. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,24% εν μέσω αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές όλων των κατηγοριών. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 0,78%, η Alpha +3%, η Eurobank +2,15%, η Τράπεζα Πειραιώς +1,23%, η Τράπεζα Κύπρου +0,59%, η Marfin Popular +3,67% και το ΤΤ +3,36%. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν επίσης ΟΠΑΠ , Μυτιληναίος, ΔΕΗ.

Η αγορά μέχρι τις 3 το μεσημέρι κινούνταν νευρικά και δεν φαινόταν ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δυναμική αντίδραση. Όμως τις δύο τελευταίες ώρες της συνεδρίασης, οι αγοραστές ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, ωθώντας το Γ.Δ. μία ανάσα από την περιοχή των 1.700 μονάδων.

Φαίνεται λοιπόν πως τα διεθνή χαρτοφυλάκια διατηρούν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς και προχωρούν σε νέες τοποθετήσεις, γεγονός που αποδεικνύεται και από την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Παράλληλα σε αγορές προχώρησαν και οι έλληνες θεσμικοί, διαβλέποντας πως το momentum παραμένει θετικό.

Αυτό που αναρωτιούνται όλοι όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά είναι πως αισθάνονται όσοι πεισματικά συνέχιζαν να σορτάρουν τα ελληνικά blue chips. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Fortelus, το οποίο ανακοίνωσε αύξηση των short positions στις μετοχές της Eurobank και της Alpha Bank. Σημειώνεται πως το Fortelus είχε ανοίξει στα τέλη Ιανουαρίου σημαντικές short θέσεις στις δύο τράπεζες. Λογικά οι διαχειριστές του hedge funds δεν πρέπει να βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση, καθώς σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς ήδη "γράφει" λογιστικές ζημίες πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα, μήπως ξέρει κάτι παραπάνω το συγκεκριμένο hedge fund και συνεχίζει να σορτάρει ή απλώς ήταν μία λάθος εκτίμηση.

Α.Κ.
Produced by