10
ΦΕΒ

Χ.Α: Παίρνουν κέρδη


Διορθωτικές τάσεις επικρατούν στο ελληνικό χρηματιστήριο , καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών. Να σημειωθεί πως σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 807.054.045 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν φυσιολογική την εικόνα της αγοράς και υποστηρίζουν πως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική.

Τις τελευταίες ημέρες το φαίνεται πως το Χ.Α. προσπαθεί και το καταφέρνει μέχρι στιγμής να δημιουργήσει βάση πάνω από τις 1.600 μονάδες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω επιλεκτικών τοποθετήσεων στον 20άρη αλλά και διάχυσης του ενδιαφέροντος στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Οι ξένοι προτιμούν στην παρούσα φάση να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις και αναμένουν νέες εξελίξεις για να επανακαθορίσουν την επενδυτική τους τακτική. Το θετικό είναι πως τα διεθνή χαρτοφυλάκια δεν δείχνουν διάθεση για μαζικές ρευστοποιήσεις και το γεγονός αυτό διατηρεί το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.600 μονάδες.

Στη χρηματιστηριακή "πιάτσα" αυτό που λέγεται είναι πως υπάρχει ένας κρυφός πόλεμος μεταξύ "short" και "long", καθώς οι πρώτοι έχουν υποστεί ζημίες από τη δυναμική ανοδική κίνηση της αγοράς το προηγούμενο διάστημα, ενώ οι δεύτεροι αρνούνται να υποχωρήσουν και παραμένουν στο Χ.Α., καθώς θεωρούν πως θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες.

Πόσο θα κρατήσει αυτό το παιχνίδι του σκύλου με τη γάτα, κανείς δεν γνωρίζει, ωστόσο όσο οι long δεν υποχωρούν, απομακρύνεται το ενδεχόμενο για σημαντική διόρθωση. Φυσικά εάν υπάρξει κάποιος αστάθμητος παράγοντας που θα πλήξει την ψυχολογία, τότε θα επανέλθει η ανασφάλεια και οι ρευστοποιήσεις θα είναι πιο μεγάλης έκτασης.

Produced by