10
ΦΕΒ

Πιέσεις και profit taking στο Χ.Α.


Σε κλοιό έντονων πιέσεων κινήθηκε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α., με έναν μεγάλο αριθμό χαρτοφυλακίων να προχωρά σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Η παραπάνω αιτία σε συνδυασμό με την φημολογία για μη εξεύρεση λύσης στα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης είχε ως συνέπεια η ελληνική κεφαλαιαγορά να διαμορφωθεί στο κλείσιμο στις 1.632 μονάδες σημειώνοντας πτώση της τάξης του 3,46%.

Αναλυτικότερα, επιθετικές πωλήσεις παρατηρήθηκαν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και κυρίως σε τίτλους του τραπεζικού κλάδου, η πλειοψηφία του οποίου υποχώρησε άνω του –4%. Χαρακτηριστικά ήταν τα ππαραδείγματα των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Τράπεζας Κύπρου . Παρόμοια εικόνα με τα προαναφερθέντα blue chips παρουσίασαν ο Μυτιληναίος, ο Ελλάκτωρ, η Jumbo και ο όμιλος Βιοχάλκο.

Οι πτωτικές τάσεις του FTSE διαχύθηκαν τόσο στο μεσαίο χώρο όσο και στην περιφέρεια, με έναν μεγάλο αριθμό χαρτιών να καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Μεταξύ των παραπάνω βρέθηκαν οι τίτλοι του Άβακα, της Intralot, της Σιδενόρ, της Forthnet , της Axon, του Ικτίνου, του Κλουκίνα Λάππα, του Νηρέα, της Newsphone, της Proton Bank, της Σελόντα, της Sprider και των Σωληνουργείων Κορίνθου.
 
Τεχνικά, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διασπάσει την αντίσταση των 1.700 επέδρασε αρνητικά στην ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας με συνέπεια η ελληνική κεφαλαιαγορά να ακολουθήσει διορθωτική πορεία. Πλέον η επόμενη στήριξη τοποθετείται 1.615 και 1.550 μονάδες, περιοχές από τις οποίες διέρχονται η εκθετική χρονοσειρά και η χρονοσειρά των 200 ημερών αντίστοιχα
Produced by