11
ΦΕΒ

Χ.Α: Θολό το τοπίο


Η χθεσινή σημαντική διόρθωση της αγοράς προκάλεσε ανησυχία στους αναλυτές, οι οποίοι ωστόσο, δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι το κλίμα αντιστράφηκε και πλέον το Χ.Α. μπαίνει σε πτωτική τροχιά.

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι η πτώση όχι μόνο του Ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και των υπολοίπων περιφερειακών αγορών της Ευρώπης, και η σημαντική διεύρυνση στα spreads και τα cds της περιφέρειας, δείχνει ότι οι αγορές θέλουν να υπάρξει σύντομα λύση του δημοσιονομικού προβλήματος που πλήττει τη ευρωζώνη .

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας εκτινάχθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ δημοσιεύματα υποστήριζαν πως οι κερδοσκόποι σπρώχνουν τη Λισαβόνα στη διάσωση.

Όλες αυτές οι πληροφορίες είχαν σαν αποτέλεσμα, να διαμορφωθεί το πτωτικό σκηνικό στα χρηματιστήρια της περιφέρειας, γεγονός που επαναφέρει τις ανησυχίες σε ένα βαθμό για τις διαστάσεις που ,μπορεί να λάβει η κρίση χρέους, εάν οι Ευρωπαίοι δεν λειτουργήσουν άμεσα.

Όσον αφορά το Χ.Α η πλειοψηφία των αναλυτών υποστηρίζει ότι η χθεσινή διόρθωση ήταν αναμενόμενη, αν και δεν περίμεναν απώλειες 3,5%, και πλέον μένει να αποδειχθεί τι θα κάνουν σήμερα οι ξένοι παίκτες. Φυσικά, η τάση θα εξαρτηθεί απόλυτα από την επενδυτική τακτική που θα ακολουθήσουν τα διεθνή χαρτοφυλάκια, τα οποία ελέγχουν πάνω από τη μισή κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς.

Εντύπωση προκάλεσε ότι ο γνωστός «σορτάκιας», το hegde fund Fortelus, αύξησε τις short positions σε Alpha και Eurobank, και όλοι τώρα αναρωτιούνται μήπως το κερδοσκοπικό κεφάλαιο γνωρίζει κάτι παραπάνω για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α

Πάντως χρηματιστηριακοί κύκλοι σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο hegde fund ανήκει στους γρήγορους και βραχυπρόθεσμους παίκτες και η τακτική του δε σημαίνει ότι γνωρίζει κάτι περισσότερο για το κλίμα που θα επικρατήσει στο Χ.Α. τις επόμενες ημέρες.

Υπό αυτών των συνθηκών οι αναλυτές θεωρούν πως η σημερινή συνεδρίαση είναι κρίσιμη και το ζητούμενο είναι να μην υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης κάτω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, στις 1.620 μονάδες.

Α.Κ.


Produced by