14
ΦΕΒ

Χ.Α: Διστακτικοί οι επενδυτές


Ή αυτοί ή εμείς. Αυτό είναι το σύνθημα που επικρατεί στα λονδρέζικα dealing rooms. Ο πόλεμος μεταξύ "short" και "long" έχει φουντώσει και καμία από τις δυο πλευρές δεν φαίνεται να παραδίδει εύκολα τα όπλα.

To sell off της Πέμπτης φόβισε και τους αθεράπευτα "long", οι οποίοι έκαναν ένα βήμα πίσω. Αποκλειστικές πληροφορίες υποστηρίζουν πως στις συσκέψεις στα χρηματιστηριακά γραφεία του Λονδίνου τις προηγούμενες ημέρες το Χ.Α. ήταν το βασικό θέμα συζήτησης και οι fund managers προσπαθούσαν να βρουν τις αιτίες της σημαντικής πτώσης.

Οι "σορτάκηδες" (βλέπε Fortelus) ένιωθαν ικανοποιημένοι, καθώς τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν βρεθεί σε δεινή θέση λόγω της ανοδικής πορείας του Χ.Α. Από την πλευρά τους όσοι είχαν τοποθετηθεί long στα ελληνικά blue chips ήταν ανήσυχοι, αλλά επέμεναν πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μπροστά του θετικά νέα, που αναπόφευκτα θα το οδηγήσουν υπεραπόδοση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι "σορτάκηδες" βλέποντας τα spreads και τα CDS στον ευρωπαϊκό νότο να διευρύνονται (σε νέο ιστορικό υψηλό το κόστος δανεισμού στην Πορτογαλία), βρήκαν πρόσφορο έδαφος να κάνουν το παιχνίδι τους στα χρηματιστήρια της περιοχής, δημιουργώντας ισχυρούς τριγμούς. Και φυσικά η ελληνική αγορά ενδείκνυται για τέτοιου είδους κερδοσκοπικά παιχνίδια και μέσα σε λίγη ώρα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια τα hedge funds προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις. Όμως οι "long" διαμηνύουν πως το παιχνίδι δεν έχει κριθεί και μάλιστα υποστηρίζουν πως οι "σορτάκηδες" θα κάψουν τα χέρια τους.

Φαίνεται λοιπόν πως θα υπάρξει άγριος πόλεμος τις επόμενες ημέρες μεταξύ "short" και "long" για τον έλεγχο της ελληνικής αγοράς, οπότε όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά γνωρίζουν πως χρειάζεται "γερό στομάχι" στις προσεχείς συνεδριάσεις. Σε αυτό που ποντάρουν οι αισιόδοξοι είναι πως θα υπάρξει άμεσα συνολική λύση για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης, γεγονός που θα επιδράσει υποστηρικτικά στα χρηματιστήρια. Σημειώνεται πως σήμερα πραγματοποιείται το Eurogrouup, ενώ στις 11 Μαρτίου θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ. Αυτό που φαίνεται να ζητάνε οι αγορές από τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι να υπάρξουν ξεκάθαρες αποφάσεις για την κρίση χρεών. Διαφορετικά, όσο διατηρείται η αοριστολογία, οι κερδοσκόποι θα έχουν την ευκαιρία να προκαλούν κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια και στα ομόλογα .

Produced by