14
ΦΕΒ

X.A: Υπερίσχυσαν οι αγοραστές


Κέρδη της τάξης του 21% σημειώνει ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο από τις 11 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησε το ράλι ανακούφισης. Παρά το γεγονός πως στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει επιστρέψει η επιφυλακτικότητα, ωστόσο η αγορά κατάφερε να κινηθεί ανοδικά κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω αγοραστικού ενδιαφέροντος για blue chips, αλλά και μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη βραχυπρόθεσμη τάση, ωστόσο τονίζουν πως πρέπει να υπάρξει ένας νέος καταλύτης για να διατηρηθεί το ανοδικό momentum.

Oσον αφορά τη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.643 μονάδες σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,28%. Η ελληνική κεφαλαιαγορά διατηρώντας την αυτονόμηση έναντι των υπολοίπων διεθνών χρηματαγορών, υπεραπόδωσε αποκτώντας συγχρόνως σημαντική απόσταση ασφαλείας από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών. Αναλυτικότερα, σε ανοδικό κανάλι βρέθηκε η μεγάλη κεφαλαιοποίηση με το αγοραστικό ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας να εστιάζεται κυρίως στους τίτλους της Alpha Bank και του Μυτιληναίου, το ποσοστό των οποίων ξεπέρασε το +3%. Παράλληλα, με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο μεσαίος χώρος με την πλειοψηφία των μετοχών παρ’ όλα αυτά να κινούνται σταθεροποιητικά χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις. Εξαιρέσεις αποτέλεσαν οι τίτλοι της ΕΥΑΘ, της ΕΥΔΑΠ , του ΟΛΘ, της Τέρνα Ενεργειακής και του Φουρλή, ενισχύοντας τις αποτιμήσεις τους άνω του +3%.

Αντίθετα, πτωτική πορεία ακολούθησε η περιφέρεια με τον μεγαλύτερο αριθμό χαρτιών να ολοκληρώνουν την ημέρα σε αρνητικό έδαφος. Παρ’ όλα αυτά δεν αποκλείστηκαν επιμέρους διαφοροποιήσεις τίτλων οι οποίοι σημείωσαν σημαντικά κέρδη. Μεταξύ των παραπάνω βρέθηκαν οι μετοχές του Κυριακούλη, του Αλουμύλ, της ΕΒΖ, της Ελγέκα, του Λογισμού, του Παρνασσού και της Cyclon. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και προσέγγισε τις 1.600 μονάδες στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειες του με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί πάνω από τις 1.640 μονάδες. Στόχο συνεχίζουν να αποτελούν τα πρόσφατα υψηλά των 1.702 μονάδων.


Produced by