15
ΦΕΒ

Χ.Α: Ασαφής η τάση


Νευρικότητα επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο , με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το κλίμα στην αγορά παραμένει θετικό, ωστόσο απαιτούνται νέοι καταλύτες για να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση.

Σημειώνεται πως σήμερα ο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου, διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Στη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων υποχώρησε, αλλά όχι θεαματικά, με βάση τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών για μεγαλύτερη αποκλιμάκωση, εν όψει της σχεδιαζόμενης λύσης για το ελληνικό χρέος με τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,64%, έναντι 4,90% που ήταν στην προηγούμενη έκδοση του Ιανουαρίου και 4,82% στην έκδοση του Νοεμβρίο.


Πειραιώς Χρηματιστηριακή: Αναμένει κέρδη 21% στο Χ.Α. το 2011Κέρδη 21% θα εμφανίσει το 2011 η ελληνική αγορά, με ενίσχυση της κερδοφορίας 24%, μείωση των αποδόσεων των ομολόγων και βελτίωση του κλίματος, προβλέπει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή. Όπως προτείνει η χρηματιστηριακή, οι επενδυτές θα πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε διόρθωση για να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε Motor Oil, Μέτκα και Frigoglass και να δημιουργήσουν νέες θέσεις σε Εθνική, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ. Η χρηματιστηριακή εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για το 2011, εκτιμώντας ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εταιριών θα ενισχυθούν κατά 24% σε ετήσια βάση με αύξηση εσόδων σε ποσοστό 4% και σταθερά περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας. Σύμφωνα με το μοντέλο αποτίμησης της Πειραιώς, η "δίκαιη τιμή" για τον Γ.Δ. διαμορφώνεται στις 1.711 μονάδες, που αντιστοιχούν σε άνοδο 21% από τα τρέχοντα επίπεδα. Εκτός από την άνοδο της κερδοφορίας, από χαμηλή πάντως βάση, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσουν από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, καθώς η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμα, θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ολοκληρώσουν τα σχέδια συνολικής ευρωλύσης στην κρίση χρέους. Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει ελκυστική την ελληνική αγορά με ιστορικούς όρους, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση το Ρ/Ε είναι στο 11,3, έναντι ιστορικού μέσου όρου στο 14,1, και το P/BV στο 1, έναντι ιστορικού μέσου όρου στο 1,8. Αντίστοιχα, για τις μετοχές του FT20 το Ρ/Ε εκτιμάται στο 11,8 και το P/BV στο 0,7, με προβλέψεις για αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 36% το 2011.Produced by