15
ΦΕΒ

Χ.Α: Επανήλθε η ανασφάλεια


Τα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ και οι ανησυχίες της Τράπεζας της Ελλάδας για τις επισφάλειες των τραπεζών επανέφεραν τον προβληματισμό στο Χ.Α., με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει πτώση. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τράπεζες, ενώ ανθεκτική συμπεριφορά επέδειξε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.620,59 μονάδες με πτώση 1,35%. Η Εθνική υποχώρησε κατά 2,41%, η Alpha -1,78%, η Eurobank -2,05%, η Τράπεζα Κύπρου -3,36%, η Marfin Popular -2,68%, η Τράπεζα Πειραιώς -1,26% και το ΤΤ -3,27%.

Οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη βραχυπρόθεσμη τάση μετά τις παραπάνω εξελίξεις και δεν αποκλείουν συνέχιση της διορθωτικής πορείας. Ωστόσο οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν πως δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για μαζικές ρευστοποιήσεις.

Από τεχνικής πλευράς ζητούμενο αποτελεί η μη διάσπαση του εκθετικού Κινητού Μέσου Ορου 200 ημερών (1.615 μονάδες), ώστε να μην μπει σε δοκιμασία η τάση.

Γενικότερα στην παρούσα φάση απουσιάζουν οι καταλύτες στην αγορά, οι οποίοι θα μπορούσαν να διατηρήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Η σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο και στο σύνολο του 2010 και οι φόβοι που εξέφρασε η Τράπεζα της Ελλάδας για τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών επαναφέρουν τις ανησυχίες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, γεγονός που αναπόφευκτα επιδρά αρνητικά στο χρηματιστήριο . Την ίδια στιγμή τα spreads και τα CDS των ελληνικών ομολόγων διευρύνονται λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπήρξε κάποια ξεκάθαρη απόφαση από το Eurogroup και το Ecofin, οπότε οι όποιες εξελίξεις μεταφέρονται για το Μάρτιο.

Υπό αυτών των συνθηκών το Χ.Α. θα παραμείνει άμεσα εξαρτημένο από τα όσα διαδραματίζονται σε μακροοικονομικό επίπεδο, οπότε οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι επισφαλής. Το μόνο σίγουρο είναι πως το σκηνικό αβεβαιότητας δίνει αφορμή στους κερδοσκόπους και κυρίως στους «σορτάκηδες» να κάνουν το παιχνίδι τους. Και όλοι γνωρίζουν πως εάν ξαναβάλουν στο στόχαστρο την ελληνική αγορά, θα προκληθούν έντονοι τριγμοί, με δυσάρεστα αποτελέσματα για τα ελληνικά blue chips.

A.K.

Produced by