17
ΦΕΒ

Χ.Α: Στηρίζουν το Γ.Δ. τα «κρατικά»


Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα λεγόμενα «κρατικά χαρτιά» οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα το Γενικό Δείκτη. Θετική είναι η εικόνα και των τραπεζών, στις οποίες ωστόσο καταγράφεται ισχυρό trading.Πάντως τις τελευταίες ημέρες η αγορά προσπαθεί να δημιουργήσει ισχυρή βάση πάνω από τα επίπεδα των 1.600 μονάδων και όσο παραμένει πάνω από τον εκθετικό Κινητό Μέσο Ορο 200 ημερών (1.615 μονάδες) το ενδεχόμενο για σημαντική διόρθωση είναι περιορισμένο.

Το σενάριο της έντονης μεταβλητότητας και της κίνησης μεταξύ των 1.600-17.00 μονάδων για όλο το Φεβρουάριο λόγω αναμονής των επενδυτών σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη το Μάρτιο είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο, εκτιμά η Merit. Η χρηματιστηριακή αποδίδει τη μίνι διόρθωση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. από τα υψηλά εξαμήνου (1703 μονάδες στις 9/2) στην καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις που δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού για την εγχώρια οικονομία.

Υπό αυτών τω συνθηκών η Merit επισημαίνει πως ο βραχυπρόθεσμος στόχος παραμένει η διάσπαση και διατήρηση των 1690 μονάδων, ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος της διάσπασης των 1790 μονάδων θα χρειαστεί όπως φαίνεται ισχυρούς καταλύτες, όπως η επιτάχυνση του Σχεδίου Διάσωσης. Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η κίνηση προς τις 1.550 μονάδες που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο ΚΜΟ των 200 ημερών αν διασπαστούν οι 1.610 μονάδες. Το σενάριο πάντως της έντονης μεταβλητότητας και της κίνησης μεταξύ των 1.600-1.700 μονάδων για όλο το Φεβρουάριο λόγω αναμονής των επενδυτών σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη το Μάρτιο είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο, κατά τη γνώμη μας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι περατώθηκε το ανοδικό κανάλι που ξεκίνησε από τις 1.350 μονάδες, τονίζει η χρηματιστηριακή.

Από την πλευρά της η Alpha Finance επισημαίνει πως ο δρόμος για την ανάκαμψη θα είναι ανώμαλος, εξαιτίας τόσο των εσωτερικών και ευρωπαϊκών πολιτικών όσο και της παγκόσμιας οικονομίας. Οι κορυφαίες επιλογές (top picks) της για το έτος είναι οι μετοχές των ΔΕΗ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Μέτκα και ΟΛΠ. Για το 2010 η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων θα έχουν υποχωρήσει κατά 44%, με αδύναμο κρίκο τις τράπεζες. Η Alpha βλέπει αντιστροφή της τάσης φέτος με αύξηση των κερδών ανά μετοχή των εισηγμένων κατά 26% και με τις τράπεζες να καταγράφουν άνοδο κερδών 57% (αν και τα κέρδη θα ανέλθουν μόλις στο 10% της κερδοφορίας του 2007). Η χρηματιστηριακή εκτιμά περιθώριο ανόδου 9% για τον Γενικό Δείκτη, σε επίπεδα κοντά στις 1.790 - 1.800 μονάδες.

Produced by