18
ΦΕΒ

Πάρτι στο Χ.Α.


Σε ράλι επιδίδεται ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο , μετά την επίσης ανακοίνωση από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας για φιλική συγχώνευση με την Alpha Bank φιλική συγχώνευση με την Alpha Bank.  Μαζικές είναι οι πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές. Σημειώνεται πως οι μετοχές της Εθνικής και της Alpha έχουν τεθεί υπό αναστολή. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται πάνω από 6,5%, ενώ έντονη είναι η κινητικότητα στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως εάν τελικά η Alpha αποδεχτεί την πρόταση της Alpha Bank, το συγκεκριμένο deal θα αλλάξει τελείως τις ισορροπίες στον τραπεζικό κλάδο και θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για ανάλογες κινήσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο η συγχώνευση Εθνικής και Alpha, αναμφίβολα, βελτιώνει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και αναμένεται να συνεχστεί η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη.

Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση της Εμπορικής


Bραχυπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης κινείται θετικότερα το αναμενόμενου, σύμφωνα με την ανάλυση της Emporiki Bank. Αν τελικά κατορθώσει να ξεπεράσει τις 1.700μ με αυξημένες συναλλαγές, απομακρύνεται το σενάριο επέκτασης της πτωτικής διορθωτικής κίνησης προς τις 1.585μ και αντίθετα αυξάνονται οι πιθανότητες επιτάχυνσης της ανοδικής τάσης προς τις 1.780μ. Το προηγούμενο πενθήμερο ο ΓΔ κινήθηκε αρχικά πτωτικά, σημειώνοντας χαμηλότερη τιμή στις 1.613,12μ, και στη συνέχεια δημιούργησε βάση τιμών, από όπου ξεκίνησε μία νέα ανοδική προσπάθεια την Πέμπτη, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να κατευθύνεται προς τα πρόσφατα υψηλά έτους. Μεσοπρόθεσμα, δεν υπάρχει διαφοροποίηση της ισχύουσας τεχνικής εικόνας, παραμένει δηλαδή «ενεργό» το σενάριο προσέγγισης των 1.800μ, το οποίο στις αρχές του έτους είχαμε θέσει ως το επικρατέστερο για το 2011. Σύμφωνα με αυτό, ενδεχόμενες πτωτικές διορθωτικές κινήσεις θα αποτελούν ενδιάμεσα στάδια, πριν σημειωθεί το επόμενο ανοδικό κύμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 1.585μ, 1.525μ και 1.465μ προσδιορίζονται ποσοστά διόρθωσης 33%, 50% και 66%, από την χαμηλότερη τιμή έτους μέχρι την πρόσφατη κορυφή.  Βραχυπρόθεσμα, υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς η πρόσφατη πτωτική διορθωτική κίνηση, με αφετηρία το υψηλό έτους στις 1.702μ, δεν επεκτάθηκε προς την περιοχή των 1.585μ, όπου προσδιορίζεται ποσοστό διόρθωσης 33%, το οποίο (σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία), αποτελεί το ελάχιστο ποσοστό μιας «φυσιολογικής» διόρθωσης.  Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την υπέρβαση της ζώνης αντίστασης των 1.647-1.652μ με
ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών, επιβεβαιώνει την διατήρηση του ανοδικού momentum και το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη περιοχή αντίστασης των 1.700μ. Αν ξεπερασθεί με αυξημένες συναλλαγές, θα δημιουργηθούν βάσιμες προσδοκίες επιτάχυνσης της ανοδικής τάσης προς την επόμενη αντίσταση των 1.780μ. Στην αντίθετη περίπτωση, θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες σχηματισμού διπλής κορυφής, με καθοδικό στόχο τις 1.545μ.

Produced by