18
ΦΕΒ

Πανηγύρια στο Χ.Α.


Σε ράλι επιδόθηκε ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο , μετά την επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας ότι έχει προτείνει στο δ.σ. της Alpha Bank φιλική συγχώνευση.  Μαζικές ήταν οι πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές. Σημειώνεται πως οι μετοχές της Εθνικής και της Alpha έχουν τεθεί υπό αναστολή. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε πάνω από 7%, ενώ έντονη είναι η κινητικότητα στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.715,13 μονάδες με άνοδο 3,16%. Η Εurobank ενισχύθηκε κατά 16,89%, η Πειραιώς 15,45% και το ΤΤ 19,77%.

Αναστολή διαπραγμάτευσης

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank σήμερα 18 Φεβρουαρίου 2011 ενόψει ανακοίνωσης για σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις.

Αναστέλλεται ακόμη προσωρινά και η διαπραγμάτευση των παραγώγων προϊόντων, με υποκείμενο τίτλο των μετοχών των δύο τραπεζών καθώς και των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ALPHA ETF FTSE ATHEX 20, NBGAM ETF ΓΔ Χ.Α. και NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30.
Κέρδη 6,32% κατέγραφε η μετοχή της Alpha πριν από την αναστολή διαπραγμάτευσης, στο +2,14% βρισκόταν η Εθνική.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως εάν τελικά η Alpha αποδεχτεί την πρόταση της Alpha Bank, το συγκεκριμένο deal θα αλλάξει τελείως τις ισορροπίες στον τραπεζικό κλάδο και θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για ανάλογες κινήσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο η συγχώνευση Εθνικής και Alpha, αναμφίβολα, βελτιώνει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και αναμένεται να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη.

Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση της Εμπορικής

Bραχυπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης κινείται θετικότερα το αναμενόμενου, σύμφωνα με την ανάλυση της Emporiki Bank. Αν τελικά κατορθώσει να ξεπεράσει τις 1.700μ με αυξημένες συναλλαγές, απομακρύνεται το σενάριο επέκτασης της πτωτικής διορθωτικής κίνησης προς τις 1.585μ και αντίθετα αυξάνονται οι πιθανότητες επιτάχυνσης της ανοδικής τάσης προς τις 1.780μ. Το προηγούμενο πενθήμερο ο ΓΔ κινήθηκε αρχικά πτωτικά, σημειώνοντας χαμηλότερη τιμή στις 1.613,12μ, και στη συνέχεια δημιούργησε βάση τιμών, από όπου ξεκίνησε μία νέα ανοδική προσπάθεια την Πέμπτη, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να κατευθύνεται προς τα πρόσφατα υψηλά έτους. Μεσοπρόθεσμα, δεν υπάρχει διαφοροποίηση της ισχύουσας τεχνικής εικόνας, παραμένει δηλαδή «ενεργό» το σενάριο προσέγγισης των 1.800μ, το οποίο στις αρχές του έτους είχαμε θέσει ως το επικρατέστερο για το 2011. Σύμφωνα με αυτό, ενδεχόμενες πτωτικές διορθωτικές κινήσεις θα αποτελούν ενδιάμεσα στάδια, πριν σημειωθεί το επόμενο ανοδικό κύμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 1.585μ, 1.525μ και 1.465μ προσδιορίζονται ποσοστά διόρθωσης 33%, 50% και 66%, από την χαμηλότερη τιμή έτους μέχρι την πρόσφατη κορυφή.  Βραχυπρόθεσμα, υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς η πρόσφατη πτωτική διορθωτική κίνηση, με αφετηρία το υψηλό έτους στις 1.702μ, δεν επεκτάθηκε προς την περιοχή των 1.585μ, όπου προσδιορίζεται ποσοστό διόρθωσης 33%, το οποίο (σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία), αποτελεί το ελάχιστο ποσοστό μιας «φυσιολογικής» διόρθωσης.  Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την υπέρβαση της ζώνης αντίστασης των 1.647-1.652μ με
ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών, επιβεβαιώνει την διατήρηση του ανοδικού momentum και το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη περιοχή αντίστασης των 1.700μ. Αν ξεπερασθεί με αυξημένες συναλλαγές, θα δημιουργηθούν βάσιμες προσδοκίες επιτάχυνσης της ανοδικής τάσης προς την επόμενη αντίσταση των 1.780μ. Στην αντίθετη περίπτωση, θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες σχηματισμού διπλής κορυφής, με καθοδικό στόχο τις 1.545μ.

Produced by