22
ΦΕΒ

X.A: Ισχυροί τριγμοί στο ταμπλό


Πτωτικό σκηνικό επικράτησε στο Χ.Α. με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις στις τράπεζες. Η απόρριψη από την Alpha Bank της πρότασης της Εθνικής για φιλική συγχώνευση σκόρπισε απογοήτευση στους επενδυτές και επανέφερε το σκηνικό ανασφάλειας, με αποτέλεσμα να αντιστραφεί το κλίμα στην αγορά. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.619,36 μονάδες με πτώση 2,93%. Η Εθνική υποχώρησε κατά 2,11%, η Alpha -2,58%, η Eurobank -4,17%, η Τράπεζα Πειραιώς -3,57%, η Τράπεζα Κύπρου -4,79% και το ΤΤ -5,95%.

Φυσικά, αυτό που προσδοκούσε η αγορά ήταν να υπάρξει μία θετική εξέλιξη στις τράπεζες, σε επίπεδο συνεργασιών, και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του Ιουλίου, που υπήρξε άκρατη φημολογία για τραπεζικά deals, ωστόσο οι προσδοκίες διαψεύστηκαν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει κύμα πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές.

Πάντως οι Λονδρέζοι fund managers κρατούν μικρό καλάθι, για τις τραπεζικές συγχωνεύσεις , επισημαίνοντας, ότι οι Έλληνες τραπεζίτες, θα πρέπει αυτή τη φορά, να παραμερίσουν τον εγωισμό τους, και να προχωρήσουν σε συνέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι φήμες έχουν φουντώσει το τελευταίο διήμερο, γύρω από ενδεχόμενους τραπεζικούς γάμους, και τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά με πρωταγωνίστριες όλες τις τράπεζες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει αναθερμανθεί το φλερτ Πειραιώς-Marfin, ενώ κάποιοι περιμένουν κίνηση-ματ, από τη Eurobank.

Οι διεθνείς οίκοι στις σχετικές τους αναλύσεις για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο συνεργασιών. EΙδικότερα η UBS επισημαίνει πως παρά την απόρριψη της προσφοράς της Εθνικής Τράπεζας από την Alpha Bank, το παιχνίδι άνοιξε και θα έρθουν και άλλες εξελίξεις στο μέτωπο των συγχωνεύσεων στις τράπεζες, αναφέρει η UBS. Κατά την άποψη του οίκου, η πιθανότερη εξέλιξη είναι συμφωνίες με ανταλλαγή μετοχών, και όχι με μετρητά. Εξάλλου, η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου έχει πολλά πλεονεκτήματα, αφού θα δημιουργήσει μεγαλύτερους ομίλους με ισχυρότερους ισολογισμούς. Τα σχήματα που θα προκύψουν θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά, θα επιτύχουν συνέργειες και θα είναι καλύτερα τοποθετημένα στην ΝΑ Ευρώπη. Βέβαια, παρότι οι συγχωνεύσεις είναι θετικές για τους μετόχους των τραπεζών, δεν αποτελούν πανάκεια για τις ανησυχίες ρευστότητας και ποιότητας κεφαλαίων και θα πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση, επισημαίνει η UBS.


Produced by