24
ΦΕΒ

Χ.Α: Πλήρης κυριαρχία των πωλητών


Μπορεί να επιμένουν οι φήμες για τραπεζικά deals, ωστόσο αυτό δεν φτάνει για να διατηρήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Χ.Α. Η αγορά φάνηκε πως θέλει επίσημη επιβεβαίωση των όσων λέγονται και γράφονται και δεν μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει στηριζόμενη σε φημολογίες και πληροφορίες. Ετσι σήμερα οι επενδυτές επέλεξαν να πουλήσουν μαζικά τραπεζικές μετοχές, καθώς διαπιστώνουν πως οι όποιες εξελίξεις αργούν.


Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.599,97 μονάδες με πτώση 1,83%. Η Εθνική υποχώρησε κατά 5.14%, η Alpha -1,76%, η Eurobank -3,25%, η Τράπεζα Κύπρου -4,98%, η Marfin Popular -1,85%, η Τράπεζα Πειραιώς -2,98% και το ΤΤ -6,10%. Από τον 20άρην κόντρα στο πτωτικό ρεύμα κινήθηκε ο ΟΠΑΠ με άνοδο 2,11%. Με θετικό πρόσημο η Τρία Εψιλον (+0,56%).


Οσον αφορά τους ενδεχόμενους τραπεζικούς «γάμους» οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Alpha και τη Eurobank να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, ενώ άλλα σενάρια μιλούν για επαναπροσέγγιση Marfin – Πειραιώς. Πάντως οι αναλυτές επισημαίνουν πως εάν διαψευστούν οι προσδοκίες, τότε θα τεθεί υπό δοκιμασία η τάση, καθώς οι ξένοι θα θελήσουν να μειώσουν τη μετοχική τους έκθεση στο Χ.Α.

Γενικότερα φαίνεται πως η αγορά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και απαιτείται άμεσα κάποιος καταλύτης, που θα αποτελέσει το μοχλό ανόδου. Στις τελευταίες συνεδριάσεις οι επενδυτές εμφανίζονται νευρικοί και μπερδεμένοι με όλα αυτά που ακούγονται, γεγονός που δημιουργεί έντονη μεταβλητότητα.

Φαίνεται λοιπόν οι παίκτες που θα επιλέξουν να ενεργοποιηθούν στο Χ.Α. πρέπει να έχουν «γερό στομάχι». Ελληνας διαχειριστής δήλωσε στο xrimaonline.gr πως υπήρξε τέτοια ένταση στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, που ακόμα και οι αναλυτές και οι brokers κάποιες στιγμές ένιωθαν αμηχανία.

Από την πλευρά τους οι διεθνείς παίκτες περιμένουν και αυτοί τις εξελίξεις στις τράπεζες και πλέον η επενδυτική τους στρατηγική χαράσσεται day by day και οι κινήσεις τους είναι καθαρά trading.


Α.ΚProduced by