25
ΦΕΒ

X.A: Εβδομαδιαίες απώλειες 7,69%


Πτώση 7,69% κατέγραψε σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο . Η εσωτερική αβεβαιότητα, η διάψευση των προσδοκιών σχετικά με τα τραπεζικά deals και η διεθνής αναταραχή αποτελούν στην παρούσα φάση «τροχοπέδη» στην εκδήλωση ουσιαστικής ανοδικής αντίδρασης στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.


Πτώση 7,69% κατέγραψε σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η εσωτερική αβεβαιότητα, η διάψευση των προσδοκιών σχετικά με τα τραπεζικά deals και η διεθνής αναταραχή αποτελούν στην παρούσα φάση «τροχοπέδη» στην εκδήλωση ουσιαστικής ανοδικής αντίδρασης στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και διατήρησε το αρνητικό του πρόσημο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αφού προσέγγισε τη στήριξη του κινητού μέσου των 50 ημερών (1.570 μονάδες), πραγματοποίησε ενδοσυνεδριακά ήπια αντίδραση περιορίζοντας τα αρχικά του κέρδη, παραμένοντας συγχρόνως πάνω από το 1ο σημείο Fibonacci (23,6%: 1.580 μονάδες). Παρ’ όλα αυτά η διορθωτική πορεία που ακολουθούν οι ταλαντωτές MACD και RSI (14) αναμένεται να διατηρήσει την μεταβλητότητα ως κυρίαρχο στοιχείο και την επόμενη εβδομάδα, με την επόμενη στήριξη να τοποθετείται στις 1.545 μονάδες.

Είναι γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες φήμες, δημοσιεύματα, πληροφορίες, διεργασίες, διαδόσεις, συζητήσεις, διαψεύσεις κ.λπ. συνθέτουν ένα ευμετάβλητο κλίμα για τις τραπεζικές μετοχές. Πάντως έμπειροι τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί παράγοντες τονίζουν πως την τελευταία δεκαετία κάθε προσπάθεια αλλαγής του τραπεζικού χάρτη στην Ελλάδα έχει αποδειχτεί γόρδιος δεσμός. Ξέχωρα από τις ακαδημαϊκές δηλώσεις περί ανάγκης δημιουργίας ισχυρότερων σχημάτων, οι τραπεζίτες δεν επιθυμούν -έμπρακτα- τη διαπραγμάτευση που θα συνεπάγεται και την απώλεια μέρους των εξουσιών τους.

Βεβαίως οι συνθήκες τώρα είναι τελείως διαφορετικές και τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό το λόγο και κάποιοι θεωρούν πως αν γίνει τώρα κάποιο τραπεζικό deal, θα είναι αποτέλεσμα ανάγκης, κίνηση διάσωσης τουλάχιστον για το ένα εκ των δύο ή παραπάνω «συμβαλλόμενων» μελών.

Υπό αυτών των συνθηκών το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινείται αναλόγως των φημών που κυκλοφορούν και αυτό ευνοεί τις διακυμάνσεις και τη μεταβλητότητα. Το τοπίο παραμένει θολό στην αγορά, επισημαίνουν οι αναλυτές και απαιτείται να έχουν «γερό στομάχι» όσοι επιλέξουν να ενεργοποιηθούν στις ελληνικές μετοχές.

Στα dealing rooms του Λονδίνου οι fund managers παρακολουθούν με ενδιαφέρον από την προηγούμενη Παρασκευή όσα διαδραματίζονται με τις τράπεζες, κρατώντας ωστόσο κρατούν… μικρό καλάθι. Επενδυτικοί κύκλοι από το City υποστηρίζουν πως οι διεθνείς παίκτες που τοποθετήθηκαν στο Χ.Α. τα προηγούμενες εβδομάδες, διαμηνύουν πως εάν δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες κάποια θετική εξέλιξη σε μακροοικονομικό ή επιχειρηματικό επίπεδο, τότε δεν θα έχουν κανένα λόγο να παραμείνουν στα ελληνικά blue chips.

Α.Κ.


Produced by