28
ΦΕΒ

Κάνουν ένα βήμα πίσω οι πωλητές


Εξασθενούν οι πωλήσεις στα τραπεζικά blue chips, ενω την ίδια στιγμή στήριγμα στο Γενικό Δείκτη προσφέρουν ΟΠΑΠ και ΟΤΕ . Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αγορά χρειάζεται στην παρούσα φάση έναν καταλύτη για να βελτιωθεί το κλίμα.

Οι φήμες για τραπεζικά deals μπορεί να δημιούργησαν προσωρινά επενδυτική ευφορία στο Χ.Α., ωστόσο φάνηκε ξεκάθαρα πως δεν μπορούν να διατηρήσουν την αισιοδοξία για πολύ. Και μπορεί την Παρασκευή και τη Δευτέρα όλοι να έτρεχαν να αγοράζουν τραπεζικές μετοχές με την προσδοκία πως θα "σκάσει" κάποιο deal, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε επιβεβαίωση των σεναρίων κι έτσι οι ισχυροί παίκτες επέλεξαν χθες να συνταχθούν με την πλευρά των πωλητών.

Πληροφορίες υποστηρίζουν πως Citigroup , JP Morgan και Goldman Sachs προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες σε μαζικές πωλήσεις στις τράπεζες, διαβλέποντας πως δεν υπάρξουν άμεσα εξελίξεις στον κλάδο.

Την ίδια στιγμή στα χρηματιστηριακά γραφεία του Λονδίνου, hedge funds και διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων συμβούλευαν τους πελάτες τους να μειώσουν τις τοποθετήσεις τους στις ελληνικές τράπεζες. Οι λονδρέζοι fund managers στις κατιδίαν συζητήσεις τους εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες με τις ελληνικές τράπεζες και μάλιστα τονίζουν πως οι έλληνες τραπεζίτες δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, κάποιοι από αυτούς έμειναν έκπληκτοι όταν η Alpha Bank απέρριψε την πρόταση της Εθνικής. Ωστόσο επειδή το παιχνίδι είχε ανοίξει, ανέμεναν να δουν, εάν αυτή τη φορά επιβεβαιωθεί κάποιο από τα φημολογούμενα σενάρια και κυρίως αυτό που ήθελε να βρίσκονται πολύ κοντά η Alpha με τη Eurobank. Και πάλι όμως οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και έτσι οι διεθνείς διαχειριστές κοιτάνε πάλι με καχυποψία τις τραπεζικές μετοχές.

Εν μέσω όλων αυτών οι σορτάκηδες επέστρεψαν στις τράπεζες και έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές υποστηρίζουν πως στις προηγούμενες συνεδριάσεις καταγράφηκε μεγάλος δανεισμός τίτλων στις τρεις μεγάλες τράπεζες.

Aπό όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και απαιτείται άμεσα ένας καταλύτης που θα επαναφέρει την αισιοδοξία. Από τεχνικής πλευράς ο Γενικός Δείκτης απώλεσε την βασική στήριξη που του παρείχε η εκθετική χρονοσειρά των 200 ημερών και πλέον κατευθύνεται προς το επόμενο αξιόπιστο επίπεδο στήριξης στις 1.545 μονάδες, έχοντας διασπάσει και την χρονοσειρά των 30 ημερών η οποία χαίρει ευρύτερης "λαϊκής" αποδοχής. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας της πτωτικής κίνησης από τις 1.748 μονάδες μικρές ανοδικές αντιδράσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα οι οποίες πιθανότατα θα αγοράσουν κάποιο χρόνο πριν την προσέγγιση των 1.545 μονάδων.

A.K.


Produced by