28
ΦΕΒ

X.A: Έβαλαν πλάτη ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τρία Εψιλον


ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τρία Εψιλον προσέφεραν στήριγμα στο Γενικό Δείκτη, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.576,86 μονάδες με απώλειες 0,40%. Η Εθνική υποχώρησε κατά 1,60%, η Alpha -1,84%, η Eurobank -0,85%, η Τράπεζα Κύπρου -8,50%, η Marfin Popular -3,81% και το ΤΤ -4,23%. Ανοδο 1,23% σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Από τον 20άρη κέρδη σημείωσαν οι ΟΠΑΠ (+2,58%), ΟΤΕ (+3,33%) και Τρία Εψιλον (+1,96%).

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (-8,50%) στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι η τράπεζα θα προτείνει στους μετόχους την έκδοση μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου ύψους έως 1,342 δισ. ευρώ. Παράλληλα η Τράπεζα Κύπρου δημοσιοποίησε τα αποτελέσματά της για τη χρήση του 2010, κατά την οποία κατέγραψε κέρδη μετά από φόρους 306 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα προτείνει τελικό μέρισμα 0,03 ευρώ ανά μετοχή (0,09 ευρώ ανά μετοχή συνολικά για το 2010).

Θετικά επέδρασε στον ΟΤΕ, η ανακοίνωση από πλευράς του Οργανισμού πως θα προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων με στόχο να μειώσει το λειτουργικό κόστος της εταιρείας και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. Υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 32 εκατ. ευρώ. Ο οργανισμός χαρακτήρισε τα μέτρα επιβεβλημένα «με δεδομένα τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2010». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι η εταιρεία να:
- αντιμετωπίσει τον εντονότατο ανταγωνισμό και τις ρυθμιστικές προκλήσεις,
- συγκρατήσει την πτωτική πορεία των εσόδων,
- επενδύσει στη συνολική εμπειρία του πελάτη,
- επενδύσει σε δίκτυα νέας γενιάς και νέες τεχνολογίες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το κλίμα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά παραμένει θολό και απαιτείται άμεσα ένας καταλύτης που θα βελτιώσει το κλίμα. Οι εξελίξεις στο μακροοικονομικό μέτωπο και η επιστροφή των σεναρίων για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πλήττουν την επενδυτική ψυχολογία και επαναφέρουν το σκηνικό ανασφάλειας.

Οσον αφορά στις τράπεζες, τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά και εντείνονται οι ανησυχίες για τα προβλήματα ρευστότητας και για την ενίσχυση των επισφαλών δανείων. Πάντως οι ξένοι οίκοι εξακολουθούν να εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο τραπεζικών συνεργασιών. Μάλιστα η Moody’s επισημαίνει πως θα υπήρξαν θετικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα των Εθνική και Alpha, ως ενιαίου πλέον ομίλου, από την τυχόν αποδοχή της προσφοράς της πρώτης από τη δεύτερη, επισημαίνει η Moody’s. Παρά την απόρριψη της προσφοράς από την Alpha, ο οίκος θεωρεί ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, εκτιμώντας ότι η Εθνική είτε θα προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά ή θα επανέλθει με αναθεωρημένη προσφορά.


Produced by