02
ΜΑΡ

X.A: Πτωτικά οι τράπεζες, "πλάτη" από ΟΠΑΠ


O OΠΑΠ και ο Ελλάκτωρας έσωσαν την παρτίδα στο Χ.Α. Οσον αφορά τις τράπεζες, οι πωλήσεις ήταν περιορισμένης έκτασης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,63% στις 1.569,92 μονάδες. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το κλίμα παραμένει εύθραυστο και κάθε πρόβλεψη για τη βραχυπρόθεσμη τάση είναι επισφαλής.

Γενικότερα ο Μάρτιος θεωρείται από τους αναλυτές ο πιο κρίσιμος μήνας στην ιστορία του Χ.Α., καθώς στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της χρηματιστηριακής αγοράς.

Αναλυτές και οικονομολόγοι έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον στις αποφάσεις που θα λάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες τις επόμενες εβδομάδες για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

Οσον αφορά την Ελλάδα το στοίχημα παίζεται σε τρία ταμπλό: Πρώτον στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, δεύτερον στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και τρίτον στη δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων μέσω του EFSF. Για τα δύο πρώτα φαίνεται εφικτό να υπάρχει κάποια συμφωνία, ενώ για το τρίτο οι απόψεις των ευρωπαίων διίστανται. Και φυσικά όλοι περιμένουν τη στάση που θα κρατήσει η γερμανική πλευρά, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα, έχει ξεσπάσει εμφύλιος στο Βερολίνο, σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα.

Τα χρηματιστήρια απαιτούν να υπάρξουν στη Σύνοδο Κορυφής ξεκάθαρες αποφάσεις σχετικά με την κρίση χρεών, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να επέλθει ισορροπία στις αγορές ομολόγων. Σε περίπτωση, όμως, που οι Ευρωπαίοι δεν τα βρουν, τότε το "σοκ" για τις αγορές θα είναι μεγάλο και αναμένονται τριγμοί σε ομόλογα και μετοχές.

Στους παραπάνω ρυθμούς θα κινηθεί αναπόφευκτα και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στην οποία έχει επανέλθει το σκηνικό ανασφάλειας. Το άδοξο τέλος του ενδεχόμενου deal μεταξύ Εθνικής και Alpha και τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία επιδείνωσαν το κλίμα, με αποτέλεσμα η βραχυπρόθεσμη τάση να τίθεται εκ νέου υπό δοκιμασία. Οι αναλυτές τονίζουν πως απαιτείται άμεσα ένας καταλύτης, που θα βελτιώσει την ψυχολογία και θα ανακόψει την πτωτική κίνηση της αγοράς.

Την ίδια στιγμή στα χρηματιστηριακά γραφεία του Λονδίνου η ατάκα που ακούγεται όσον αφορά την Ελλάδα είναι: "Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα"…. Με τη φράση αυτή οι λονδρέζοι διαχειριστές θέλουν να καταδείξουν πως εδώ και ενάμιση χρόνο αυτό που απασχολεί τη χώρα μας είναι το δημοσιονομικό πρόβλημα, το μνημόνιο και τα μέτρα που αυτό επιφέρει αλλά και η κατάσταση των εγχώριων τραπεζών. Μάλιστα οι fund managers στις κατιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν πως η εαρινή Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου, θα αποτελέσει ένα διήμερο "Γκραν Γκινιόλ" για την Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει σταθμό για τη χώρα και το χρηματιστήριο .

Οσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, οι διαχειριστές στο City υποστηρίζουν πως οι στρατηγικές κινήσεις είναι αναπόφευκτες. Ωστόσο εκτιμούν πως οι έλληνες τραπεζίτες θα περιμένουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, για να ξεκαθαρίσουν τις διαθέσεις τους.

Α.Κ.


Produced by