03
ΜΑΡ

Το Χ.Α., η δυσπιστία και το αξιοπερίεργο


Τα τραπεζικά deals μετατέθηκαν για αργότερα, οι αποκρατικοποιήσεις μάλλον αργούν και οι ξένοι κοιτάζουν με ολίγον δυσπιστία τις ελληνικές μετοχές. Πάντως στο Λονδίνο, το Χ.Α. παραμένει στα μόνιτορς κάποιων "πονηρών" fund managers.

Το Χ.Α. τις τελευταίες εβδομάδες είναι αλήθεια πως δεν απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη των ξένων, ωστόσο υπάρχουν και κάποια επενδυτικά κεφάλαια που προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά. Είναι γεγονός πως το άδοξο τέλος του "γάμου" Εθνικής και Αlpha αλλά και η απραγία της κυβέρνησης σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις έχουν προβληματίσει τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν πως οι όποιες εξελίξεις μετατίθενται για αργότερα.

Στα χρηματιστηριακά γραφεία του Λονδίνου, το κλίμα για την Ελλάδα δεν είναι αρνητικό, αλλά σίγουρα έχει επιστρέψει η επιφυλακτικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ελληνικά blue chips παραμένουν στα μόνιτορς των διαχειριστών, οι οποίοι, ωστόσο στην παρούσα φάση επιλέγουν να κρατούν μία απόσταση ασφαλείας από το Χ.Α. Επενδυτικοί κύκλοι από τη βρετανική πρωτεύουσα υποστηρίζουν πως οι διαχειριστές αναμένουν τις εξελίξεις που θα υπάρξουν γύρω από το ελληνικό πρόβλημα στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου για να επανακαθορίσουν την επενδυτική τους τακτική απέναντι στις ελληνικές μετοχές.

Υπάρχουν όμως, και κάποια διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που εξακολουθούν, έστω και επιλεκτικά να τοποθετούνται στα ελληνικά blue chips, όπως μας ενημέρωσε, έλληνας διαχειριστής που κατοικοεδρεύει στο Λονδίνο. Και εδώ γεννάται το ερώτημα. Αυτοί οι επενδυτές με ποια προσδοκία αγοράζουν ελληνικές μετοχές;
Ο συγκεκριμένος fund managers μας απάντησε πως κάποιοι διεθνείς παίκτες θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή Ενωση τελικά θα λάβει τις αποφάσεις εκείνες που είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση. Μάλιστα όσον αφορά την Ελλάδα θεωρούν πως είναι δεδομένη η επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ενώ δεν αποκλείουν και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Αλλού, όμως, βρίσκεται… το πονηρόν του πράγματος. Κάποιοι χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί κύκλοι στο Λονδίνο διατείνονται πως οι έλληνες τραπεζίτες συνεχίζουν να συνομιλούν μεταξύ τους και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια συμφωνία στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και τρέμουν το ενδεχόμενο μίας νέας υποβάθμισης από τη Moody's, η οποία αυτόματα θα σήμαινε απώλειες της τάξης των 7 δισ. ευρώ περίπου αλλά και θα έκανε ακόμα δυσκολότερη τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι ίδιοι κύκλοι δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το report της Moody's για τα οφέλη μιας ενδεχόμενης συγχώνευσης Εθνικής και Alpha. Ουσιαστικά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ενθαρρύνει τη συγχώνευση των δύο ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας πως η τυχόν αποδοχή της προσφοράς από τη μεριά της Alpha θα είχε θετικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα των δυο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Παρά την απόρριψη της προσφοράς από την Alpha, ο οίκος θεωρεί ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, εκτιμώντας ότι η Εθνική είτε θα προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά ή θα επανέλθει με αναθεωρημένη προσφορά.

Οι παραπάνω πληροφορίες δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς εάν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή εντάσσονται στη γενικότερη σεναριολογία για ενδεχόμενα τραπεζικά deals. Το μόνο που μπορεί κάποιος να πει είναι ότι οι ξένοι εξακολουθούν να ασχολούνται με τις πιθανές συνέργειες που ενδεχομένως να υπάρξουν στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο το επόμενο διάστημα.

Α.Κ.
Produced by