04
ΜΑΡ

Χ.Α: Πού θα κάτσει η μπίλια;


Άμυνες φαίνεται να χτίζει η αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις γύρω από τα επίπεδα των 1.560 – 1.600 μονάδων. Η τάση παραμένει ασαφής και όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάπου πρέπει να… κάτσει η μπίλια και μάλλον οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την αποσαφήνιση της τάσης.

Brokers και αναλυτές επισημαίνουν πως αγοραστές και πωλητές βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη και είναι έτοιμοι να πυροβολήσουν, προς αντίθετες βεβαίως κατευθύνσεις. Αυτό που ψάχνουν είναι μία αφορμή που θα τους λύσει τα χέρια και θα γίνουν οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού.

Εδώ που τα λέμε η πλάστιγγα στην παρούσα φάση γέρνει προς τη μεριά των πωλητών. Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου, το "φάντασμα" του πληθωρισμού, το θολό τοπίο γύρω από την Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου, το άδοξο τέλος των σεναρίων για deals στις τράπεζες, η στασιμότητα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και εκ νέου διεύρυνση των spreads στα ελληνικά ομόλογα είναι παράγοντες που ενδεχομένως να οδηγήσουν τους διεθνείς παίκτες να μειώσουν τη μετοχική τους έκθεση στο Χ.Α. Πάντως μέχρι στιγμής οι ξένοι δεν δείχνουν διάθεση για μαζικές ρευστοποιήσεις, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επενδυτική τακτική που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα.

Στον αντίποδα οι προσδοκίες πως οι ευρωπαίοι θα τα βρουν τελικά στις 25 Μαρτίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα, πιθανόν να μπορεί να διατηρήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για κάποια ελληνικά blue chips. Εμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πως τα διεθνή χαρτοφυλάκια, ενδεχομένως να τηρήσουν μία στάση αναμονής και να τοποθετούνται επιλεκτικά σε κάποιες μετοχές έως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα από την επόμενη εβδομάδα θα ενταθούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το 2010 από τους μεγάλους εισηγμένους ομίλους και εάν υπάρξουν εκπλήξεις, τότε αυτό θα επιδράσει υποστηρικτικά στην αγορά.

Αυτό που φοβούνται όλοι, είναι η εμφάνιση ενός αστάθμητου παράγοντα. Δηλαδή μία νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από κάποιον οίκο αξιολόγησης ή πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή ή ξαφνική αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες θα επιδείνωνε αισθητά το επενδυτικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο .

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως όσοι ασχολούνται με το Χ.Α. θα πρέπει να έχουν "γερά νεύρα", γιατί, όλα δείχνουν πως η μεταβλητότητα "θα χτυπήσει κόκκινο".

Α.Κ.

Produced by