08
ΜΑΡ

Χ.Α.: Τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου περιμένουν οι ξένοι παίκτες


*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Άμυνες φαίνεται να χτίζει η αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις γύρω από τα επίπεδα των 1.560 – 1.600 μονάδων. Η τάση παραμένει ασαφής και όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάπου πρέπει να… κάτσει η μπίλια και μάλλον οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την αποσαφήνιση της τάσης.

Το ελληνικό χρηματιστήριο αν οι προσδοκίες διαψευσθούν και τα μέτρα που θα παρθούν για την Ελλάδα δεν ικανοποιήσουν τις αγορές θα επιχειρήσει νέα χαμηλά δηλαδή διάσπαση των 1.350 μονάδων.

Αν οι Eυρωπαίοι αποφασίσουν να στηρίξουν την Ελλάδα έστω και με ημίμετρα αλλά αυτά αξιολογηθούν κατά το δοκούν από τις αγορές, το Χ.Α. στην καλύτερη των περιπτώσεων να κινηθεί προς τις 1.800 μονάδες.

Brokers και αναλυτές επισημαίνουν πως αγοραστές και πωλητές βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη και είναι έτοιμοι να πυροβολήσουν, προς αντίθετες βεβαίως κατευθύνσεις. Αυτό που ψάχνουν είναι μία αφορμή που θα τους λύσει τα χέρια και θα γίνουν οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού.

Εδώ που τα λέμε η πλάστιγγα στην παρούσα φάση γέρνει προς τη μεριά των πωλητών. Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου, το "φάντασμα" του πληθωρισμού, το θολό τοπίο γύρω από τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου, το άδοξο τέλος των σεναρίων για deals στις τράπεζες, η στασιμότητα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και εκ νέου διεύρυνση των spreads στα ελληνικά ομόλογα είναι παράγοντες που ενδεχομένως να οδηγήσουν τους διεθνείς παίκτες να μειώσουν τη μετοχική τους έκθεση στο Χ.Α. Πάντως μέχρι στιγμής οι ξένοι δεν δείχνουν διάθεση για μαζικές ρευστοποιήσεις, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επενδυτική τακτική που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα.

Στον αντίποδα οι προσδοκίες πως οι Eυρωπαίοι θα τα βρουν τελικά στις 25 Μαρτίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα, πιθανόν να μπορεί να διατηρήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για κάποια ελληνικά blue chips. Έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πως τα διεθνή χαρτοφυλάκια, ενδεχομένως να τηρήσουν μία στάση αναμονής και να τοποθετούνται επιλεκτικά σε κάποιες μετοχές έως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα από την επόμενη εβδομάδα θα ενταθούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το 2010 από τους μεγάλους εισηγμένους ομίλους και εάν υπάρξουν εκπλήξεις, τότε αυτό θα επιδράσει υποστηρικτικά στην αγορά.

Αυτό που φοβούνται όλοι, είναι η εμφάνιση ενός αστάθμητου παράγοντα. Δηλαδή μία νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από κάποιον οίκο αξιολόγησης ή πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή ή ξαφνική αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες θα επιδείνωνε αισθητά το επενδυτικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως όσοι ασχολούνται με το Χ.Α. θα πρέπει να έχουν "γερά νεύρα", γιατί, όλα δείχνουν πως η μεταβλητότητα "θα χτυπήσει κόκκινο".

Οι «πονηροί» fund managers

Υπάρχουν όμως, και κάποια διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που εξακολουθούν, έστω και επιλεκτικά να τοποθετούνται στα ελληνικά blue chips, όπως μας ενημέρωσε, Έλληνας διαχειριστής που κατοικοεδρεύει στο Λονδίνο. Και εδώ γεννάται το ερώτημα. Αυτοί οι επενδυτές με ποια προσδοκία αγοράζουν ελληνικές μετοχές; Ο συγκεκριμένος fund managers μας απάντησε πως κάποιοι διεθνείς παίκτες θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά θα λάβει τις αποφάσεις εκείνες που είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση. Μάλιστα όσον αφορά την Ελλάδα θεωρούν πως είναι δεδομένη η επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ενώ δεν αποκλείουν και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Αλλού, όμως, βρίσκεται… το πονηρόν του πράγματος. Κάποιοι χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί κύκλοι στο Λονδίνο διατείνονται πως οι Έλληνες τραπεζίτες συνεχίζουν να συνομιλούν μεταξύ τους και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια συμφωνία στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι Ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και τρέμουν το ενδεχόμενο μίας νέας υποβάθμισης από τη Moody's, η οποία αυτόματα θα σήμαινε απώλειες της τάξης των 7 δισ. ευρώ περίπου, αλλά και θα έκανε ακόμα δυσκολότερη τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι ίδιοι κύκλοι δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το report της Moody's για τα οφέλη μιας ενδεχόμενης συγχώνευσης Εθνικής και Alpha. Ουσιαστικά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ενθαρρύνει τη συγχώνευση των δύο ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας πως η τυχόν αποδοχή της προσφοράς από τη μεριά της Alpha θα είχε θετικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα των δυο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Παρά την απόρριψη της προσφοράς από την Alpha, ο οίκος θεωρεί ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, εκτιμώντας ότι η Εθνική είτε θα προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά ή θα επανέλθει με αναθεωρημένη προσφορά.

Οι παραπάνω πληροφορίες δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς εάν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή εντάσσονται στη γενικότερη σεναριολογία για ενδεχόμενα τραπεζικά deals. Το μόνο που μπορεί κάποιος να πει είναι ότι οι ξένοι εξακολουθούν να ασχολούνται με τις πιθανές συνέργειες που ενδεχομένως να υπάρξουν στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο το επόμενο διάστημα.

Oρθολογιστές vs Συνωμοσιολόγων


Οι «ορθολογιστές» της αγοράς, δηλαδή εκείνοι που πιστεύουν πως το πλάνο ανάκαμψης της χώρας εξακολουθεί να περιλαμβάνει το πρώτο δόγμα της Τρόικας, που λέει «όχι εκλογές », επιμένουν πως οι επόμενοι μήνες θα κυλήσουν στο ίδιο μότο, με το ελληνικό Χρηματιστήριο πότε να παίρνει ανάσες και πότε να αναζητεί στηρίξεις κόντρα στους διεθνείς κερδοσκόπους. Οι «συνωμοσιολόγοι» από την πλευρά τους δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το ότι έχει ανοίξει και πάλι το θέμα των εκλογών και όλοι γνωρίζουν πως, όταν σε μια χρηματιστηριακή αγορά προστεθεί και αυτή η παράμετρος, τότε το περιβάλλον πρόκειται να γίνει ακόμα πιο νευρικό απ’ ό,τι μέχρι τώρα ήταν.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι ευδιάκριτο κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις πως υπάρχουν αμυντικές γραμμές στα τρέχοντα επίπεδα και μάλιστα χωρίς να παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στο κομμάτι του short covering, τουλάχιστον επισήμως.

Αντίθετα, κάθε μέρα όλο και αυξάνονται οι short positions στα τραπεζικά κυρίως Blue Chips, με τρόπο ωστόσο που δείχνει μάλλον μεμονωμένα πονταρίσματα σε συγκεκριμένα χαρτιά και όχι ευρείας διάστασης short selling.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο παρασκήνιο του Χ.Α. οι φήμες δίνουν και παίρνουν, εμπλέκοντας πέρα από τις δυο μεγάλες τράπεζες, την Εθνική και την Alpha Bank, τη Eurobank, την Πειραιώς και τη Marfin, όπως και ξένους χρηματοπιστωτικούς ομίλους όπως της HSBC και της Citigroup .
Και παράλληλα στο Χρηματιστήριο Παραγώγων της Αθήνας τα ανοιχτά συμβόλαια στον «20άρη» παραμένουν κοντά στις 30.000, κάτι που αποτελεί σαφές σήμα ανασφάλειας και οι επαγγελματίες traders έχουν παραμείνει ενεργοί στον κύκλο των συναλλαγών, αν και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ασφάλεια το ισοζύγιο short και long θέσεων.

Άνθρωποι των παραγώγων, πάντως, πιστεύουν πως δεν υπάρχει αυτή την ώρα ένδειξη για το ότι μεγάλοι παίκτες περιμένουν βίαιη πτωτική κίνηση μέσα στο επόμενο διάστημα, υπό την προϋπόθεση πάντα πως δεν θα εξελιχθούν ακόμα χειρότερα οι καταστάσεις στην περιοχή της Μεσογείου, που δεν περνά και την πιο ήρεμη φάση της ιστορίας της, μετά τις αναταραχές στη Βόρεια Αφρική.

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, δημιουργούν ένα περιβάλλον που εκτός από αρκετές ευκαιρίες για γρήγορα κέρδη μπορεί να κρύβει και πάρα πολλούς κινδύνους εγκλωβισμού, μια και οι δύο αντίρροπες δυνάμεις που διαμορφώνονται μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος κινήσεις.

Ειδικότερα, ενώ πάνω από το Ελληνικό Χρηματιστήριο και την οικονομία γενικότερα θα συνεχίσουν να αιωρούνται αστάθμητοι παράγοντες όπως οι εκλογές ή ακόμα χειρότεροι που έχουν να κάνουν με τη δημοσιονομική εξυγίανση, ταυτόχρονα οι φήμες και οι ενδείξεις για τραπεζικά deals θα προσελκύουν συνεχώς κερδοσκοπικά κεφάλαια. Υπό αυτή τη συγκυρία είναι εύκολα κατανοητό πως το ρίσκο είναι μεγάλο, με την επισήμανση πάντα πως τα «μεγάλα παιδιά» του ταμπλό συνήθως ξέρουν πολύ καλά τί κάνουν και σε ποιο timing.

Α.Κ.

Produced by