09
ΜΑΡ

Χ.Α: Αντίδραση μέσω τραπεζών


Το επενδυτικό κλίμα στο Χ.Α. έχει επιδεινωθεί μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας και των τραπεζών από τη Moody’s. Οι διεθνείς παίκτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στα ελληνικά blue chips και μένει να διαφανεί εάν συνεχίσουν τις πωλήσεις.

Φυσικά η κίνηση της Moody’s έδωσε τροφή στους κερδοσκόπους, οι οποίοι για μαια ακόμη φορά προκάλεσαν ισχυρούς τριγμούς στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Και μπορεί η πλειοψηφία των αναλυτών να θεωρεί άκαιρη την υποβάθμιση της Ελλάδας, ωστόσο η ζημιά έγινε και πλέον απαιτείται ένας ισχυρός καταλύτης για να βελτιωθεί το κλίμα.

Θετικά κρίνεται από τους αναλυτές η στάση της οίκου Standard & Poor’s, που υποστήριξε πως η επίδραση μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα ήταν τόσο μεγάλη, που η ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να την αποφύγει. Ο κ. Moritz Kraemer επικεφαλής ευρωπαϊκών κρατικών χρεών του οίκου αξιολογήσεων S&P, δήλωσε: «Οι συνέπειες θα ήταν τόσο καταστροφικές, που θα δημιουργηθεί κάθε είδους άμυνα ώστε να αποτραπεί κάτι τέτοιο». «Πιστεύουμε ότι αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ο βαθμός ανάκτησης (recovery rate) για τους ομολογιούχους θα ήταν μεταξύ 30% και 50%», είπε συγκεκριμένα το στέλεχος της S&P. Παράλληλα, ο αναλυτής, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου είναι "κλειδί" για την αξιολόγηση της Ελλάδας. Πάντως δεν εμφανίστηκε πολύ σίγουρος για μία ισχυρή ευρωπαϊκή συμφωνία στη Σύνοδο ενώ σημείωσε πως μία στάση πληρωμών απ’ την Ελλάδα δεν είναι «εξωπραγματική».

Υπό αυτών των συνθηκών τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στις Συνόδους Κορυφής στις 11 και κυρίως στις 25 Μαρτίου. Εάν υπάρξει θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, είναι πολύ πιθανόν το ελληνικό χρηματιστήριο να αντιδράσει δυναμικά.. Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξουν ξεκάθαρες αποφάσεις, το σκηνικό ανασφάλειας στο Χ.Α. θα διατηρηθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ελληνικές μετοχές.

Α.Κ.

Produced by