10
ΜΑΡ

Χ.Α: Περιμένοντας την 25η Μαρτίου


Μπορεί το Χ.Α. χθες να πραγματοποίησε ανοδική αντίδραση, ωστόσο είναι εμφανές πως το «χτύπημα» της Moody’s στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες, έλυσε τα χέρια των κερδοσκόπων, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν το παιχνίδι τους στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Εξάλλου το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και όλοι θυμούνται τα sell off στο ΧΑ., αλλά και την εκτίναξη στα spreads στα ελληνικά ομόλογα . Και φυσικά από το «γαϊτανάκι» δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα διεθνή δημοσιεύματα περί αναδιάρθρωσης και ελληνικής χρεοκοπίας.

Υπό αυτών των συνθηκών το ελληνικό χρηματιστήριο δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει, εκτός εάν υπάρξει, κάποιος ισχυρός καταλύτης, που θα βελτιώσει το κλίμα.Τα διεθνή χαρτοφυλάκια εμφανίζονται επιφυλακτικά απέναντι στις ελληνικές μετοχές και μένει να διαφανεί εάν θα συνεχίσουν να μειώνουν τη μετοχική τους έκθεση στο Χ.Α.

Στα εγχώρια χρηματιστηριακά γραφεία ψάχνουν να βρουν ποια είναι η «ουρά» στις πωλήσεις, ωστόσο ουδείς μπορεί να γνωρίζει τις διαθέσεις των ξένων παικτών. Φυσικά η άποψη της Standard & Poor’s ότι η επίδραση μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα ήταν τόσο μεγάλη, που η ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να την αποφύγει, προσφέρει κάποια ανακούφιση, αλλά το σκηνικό ανασφάλειας παραμένει.Ο κ. Moritz Kraemer επικεφαλής ευρωπαϊκών κρατικών χρεών του οίκου αξιολογήσεων S&P, επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου είναι "κλειδί" για την αξιολόγηση της Ελλάδας. Πάντως δεν εμφανίστηκε πολύ σίγουρος για μία ισχυρή ευρωπαϊκή συμφωνία στη Σύνοδο ενώ σημείωσε πως μία στάση πληρωμών απ’ την Ελλάδα δεν είναι «εξωπραγματική».

Όπως όλα δείχνουν η 25η Μαρτίου θα είναι ημερομηνία – ορόσημο για την Ελλάδα αλλά και για το Χ.Α. Εάν υπάρξουν θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, μείωση των επιτοκίων δανεισμού), τότε είναι πολύ πιθανό η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης. Στον αντίποδα, σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι δεν λάβουν ξεκάθαρες αποφάσεις, το κλίμα στο Χ.Α. θα παραμείνει εύθραυστο.

Α.Κ.
Produced by