11
ΜΑΡ

Χ.Α: Οι αγοραστές επιστρέφουν


Το γεγονός πως η Merkel φαίνεται να δίνει το πράσινο φως για την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα στο Χ.Α., με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τράπεζες.

Αν στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, το χρηματιστήριο έχει πολλές πιθανότητες να εισέλθει σε ανοδική τροχιά. Αν όμως οι ευρωπαίοι δεν τα βρούν, τότε όσο πλησιάζουμε στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου η μεταβλητότητα θα εντείνεται στο Χ.Α. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη βραχυπρόθεσμη τάση είναι επισφαλής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πωλητές και αγοραστές βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη και περιμένουν τις εξελίξεις για να πυροβολήσουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Φυσικά το "χτύπημα" της Moody's σε οικονομία και τράπεζες επιδείνωσε το επενδυτικό κλίμα και έδωσε την ευκαιρία στους κερδοσκόπους να κάνουν το παιχνίδι τους σε μετοχές και ομόλογα .

Πάντως έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν πως πλέον η αγορά έχει αποτιμήσει την κίνηση της Moody's και εάν υπάρξει πτωτική πορεία τις επόμενες ημέρες θα οφείλεται στην ανασφάλεια που θα διακατέχει τους επενδυτές εάν τελικά οι ευρωπαίοι θα αποφασίσουν μία συνολική λύση για την κρίση χρεών στην Ευρωζώνη .

Οι αναλυτές δεν φαίνεται να περιμένουν θαύματα στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής. Σύμφωνα με το Reuters δεν αναμένεται καμία επαναστατική πρόοδος στην προσεχή σύνοδο της ΕΕ την Παρασκευή, με τους ευρωπαίους ηγέτες να προχωρούν με "προσεκτικά" βήματα τις προσπάθειες για την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης. Ουσιαστικά, επισημαίνει το Reuters, η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευή απλώς θα προετοιμάσει την κρίσιμη σύνοδο στις 24-25 Μαρτίου, οπότε και υπάρχουν ελπίδες για την εξεύρεση συνολικής λύσης στην κρίση.

Υπό αυτών των συνθηκών το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει εύθραυστο, με τους ισχυρούς ξένους παίκτες να αναμένουν τις αποφάσεις των ευρωπαίων για να επακαθορίσουν την επενδυτική τους στρατηγική απέναντι στα ελληνικά blue chips. Οπότε όσοι επιλέξουν να ενεργοποιηθούν θα χρειαστεί να έχουν "γερό στομάχι".


Α.Κ.


Produced by