11
ΜΑΡ

X.A: Αντίδραση μέσω τραπεζών


Δυναμική ανοδική αντίδραση πραγματοποίησε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το ελληνικό χρηματιστήριο , στον απόηχο των δηλώσεων της Merkel, η οποία εμφανίστηκε θετική για την επιμήκυνση και για τη μείωση στα επιτόκια των δανείων της Ελλάδας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.580,90 μονάδες με κέρδη 2,33%. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 3,82%, η Alpha +4,24%, η Eurobank +2,86%, η Τράπεζα Κύπρου +2,60%, η Marfin Popular +3,41%, η Τράπεζα Πειραιώς +3,55% και το ΤΤ +4,60%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αγορά τις επόμενες ημέρες θα κινηθεί αναλόγως με τις αποφάσεις που θα υπάρξουν από την έκτατη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής. Εάν υπάρξει κάποια θετική απόφαση για την Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό το Χ.Α. να συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Στην περίπτωση, όμως, που οι αποφάσεις μετατεθούν για την επόμενη Σύνοδο στις 25 Μαρτίου, τότε το κλίμα θα παραμείνει εύθραυστο.

Σε εξέλιξη ανοδική αντίδραση στο ΧΑ λέει η Emporiki Bank

Βραχυπρόθεσμα, οι ανοδικές αντιδράσεις που δεν συνοδεύονται από αύξηση του όγκου των συναλλαγών, θα συναντήσουν αξιόλογη αντίσταση στην ευρύτερη περιοχή των 1.600 μονάδων λέει η Emporiki Bank, σημειώνοντας ότι μεσοπρόθεσμα, η τεχνική εικόνα είναι αρκετά πιο θετική.

Το προηγούμενο πενθήμερο (τετραήμερο ουσιαστικά λόγω της αργίας της Δευτέρας), ο ΓΔ κινήθηκε αρχικά πτωτικά, σημειώνοντας χαμηλότερη τιμή στις 1.522,00μ και στη συνέχεια αντέδρασε ανοδικά. Την Παρασκευή, στα μέσα της συνεδρίασης, ο ΓΔ βρισκόταν στη περιοχή των 1.580μ.

Βραχυπρόθεσμα, ήταν αναμενόμενη η αύξηση της μεταβλητότητας, η οποία θεωρούμε ότι θα διατηρηθεί και την προσεχή εβδομάδα. Την εβδομάδα που πέρασε ο ΓΔ εμφάνισε αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα (καλύτερη του αναμενόμενου), καθώς μόνο δυο συνεδριάσεις υποχώρησε χαμηλότερα της στήριξης των 1.543μ (όπου υπενθυμίζουμε εκπληρώθηκε ο αρχικός πτωτικός στόχος και αποτελεί ποσοστό διόρθωσης 50%).

Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στην εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών στη φάση της ανοδικής αντίδρασης που βρίσκεται σε εξέλιξη, και στην «αντοχή» των διαδοχικών αντιστάσεων στις 1.585μ (ασθενής), 1.596μ και ιδιαίτερα των 1.618μ (θεωρείται η πιο ισχυρή σε ορίζοντα μιας- δυο εβδομάδων).

Αν υπάρξουν ισχνοί όγκοι συναλλαγών, δεν πρόκειται να διασπασθούν οι αντιστάσεις και ενδεχομένως θα σημειωθεί παλινδρόμηση, προς τα πρόσφατα χαμηλά, στις 1.550 – 1.525μ. Σε αυτή την περιοχή θα ξεκαθαρίσει αν θα σημειωθεί διπλή βάση τιμών (double bottom) ή αν θα κατευθυνθεί ο ΓΔ προς τις 1.480μ, όπου προσδιορίζεται ποσοστό διόρθωσης 66% από την χαμηλότερη μέχρι την υψηλότερη τιμή έτους.

Αν κινηθεί θετικότερα του αναμενόμενου και ξεπεράσει και την αντίσταση των 1.618μ, τότε πιθανότατα θα σημειωθεί αυτοτροφοδότηση της ανοδικής τάσης και θα επεκταθεί προς τις επόμενες αντιστάσεις των 1.661μ (πρόσφατο χάσμα τιμών που δεν έχει ακόμη καλυφθεί) και 1.715μ (υψηλότερη τιμή κλεισίματος έτους).

Μεσοπρόθεσμα (ορίζοντας τριμήνου), διατηρούμε την άποψη ότι θα αποτελούσε ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 1.543μ, καθώς θα αυξάνονταν σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης ενός νέου ανοδικού κύματος προς τις 1.800μ. Αν επεκταθεί η υποχώρηση προς τις 1.480μ, το προαναφερόμενο σενάριο δεν ακυρώνεται μόνο στη περίπτωση που η υποχώρηση χαμηλότερα των 1.543μ διαρκέσει μικρό χρονικό διάστημα (μια-δυο εβδομάδες) και συνοδευτεί από μείωση των συναλλαγών στις καθοδικές συνεδριάσεις.


Produced by