14
ΜΑΡ

Στο ζενίθ η ψυχολογία στο Χ.Α.


Και ενώ η ψυχολογία βρισκόταν στο ναδίρ και τα σενάρια χρεοκοπίας έπαιρναν και έδιναν, οι θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής άλλαξαν τελείως το σκηνικό. Στο Χ.Α. οι επενδυτές γιορτάζουν τη συμφωνία για μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων διάσωσης, ενώ πτωτικά κινούνται και τα spreads.

Οι «Κασσάνδρες» ευτυχώς διαψεύστηκαν και η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής πέτυχε, κόντρα στις εκτιμήσεις, να υπάρξει συμφωνία τόσο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων όσο και για τη μείωση των επιτοκίων.

Το γεγονός αυτό αναμφίβολα επιδρά υποστηρικτικά στο Χ.Α., το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Οι αποφάσεις στη Σύνοδο ήταν ο καταλύτης που αναζητούσε η αγορά και, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορούν να οδηγήσουν σε δυναμική ανοδική αντίδραση.

Αυτό που αναρωτιούνται αναλυτές και brokers είναι πως αισθάνονται όσοι τις προηγούμενες εβδομάδες υποστήριζαν πως η Ελλάδα θα πτωχεύσει ή θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει τα χρέη της, καθώς δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 11 Μαρτίου. Αυτές οι εκτιμήσεις αλλά και κάποια δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου είχαν δημιουργήσει σκηνικό ανασφάλειας και φόβου. Τελικά όμως τίποτα από αυτά δεν έγινε και η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο βήμα στη Σύνοδο της Παρασκευής, κλείνοντας τα στόματα των καταστροφολόγων.

Οσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο , η αισιοδοξία έχει επιστρέψει και η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά πως το επικρατέστερο σενάριο είναι η συνέχιση της ανοδικής πορείας. Αυτό που περιμένουν τώρα οι διεθνείς παίκτες είναι η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

Αμαλία Κάτζου
Produced by