16
ΜΑΡ

Χ.Α: Ανάκαμψη μέσω τραπεζών, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ


Ανοδική αντίδραση πραγματοποίησε η αγορά με αρωγούς τις δεικτοβαρείς μετοχές. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως εάν δεν βελτιωθεί το διεθνές σκηνικό δύσκολα το Χ.Α. θα μπορέσει να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.611,09 μονάδες με κέρδη 1,30% με πρωταγωνιστές τις τράπεζες, τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ.

Πάντως σήμερα η ελληνική αγορά υπεραπέδωσε των ξένων, στις οποίες το κλίμα παραμένει εύθραυστο. Ο πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία και η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή δημιουργούν σκηνικό ανασφάλειας στα χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να απομακρύνονται από τις μετοχές.

Οσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο , το κλίμα παραμένει εύθραυστο λόγω των διεθνών εξελίξεων, ωστόσο οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στην προηγούμενη Παρασκευή έχουν βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία. Όμως είναι πολύ δύσκολο το Χ.Α. να κινηθεί ανοδικά εάν οι ξένες αγορές συνεχίσουν τη διορθωτική τους πορεία.

Εμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως στη σημερινή συνεδρίαση φάνηκε πως οι ισχυροί παίκτες έχουν διάθεση να στηρίξουν την αγορά γύρω από τα επίπεδα των 1.600 μονάδων και εάν αυτό συνεχιστεί τότε είναι πολύ πιθανό το Γενικός Δείκτης να δημιουργήσει μία ισχυρή βάση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω το διεθνές κλίμα, η τάση στο Χ.Α. θα τεθεί υπό δοκιμασία.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να σημειωθεί πως η πορεία της ελληνικής αγοράς θα εξαρτηθεί τόσο από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν στις επόμενες δύο εβδομάδες οι μεγάλοι εισηγμένοι όμιλοι, αλλά και από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Εάν υπάρξουν θετικές εκπλήξεις στα δύο παραπάνω μέτωπα, δεν αποκλείεται η αγορά να εισέλθει σε ανοδική τροχιά.

H Merit ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως όσο πλησιάζει η νέα Σύνοδος Κορυφής πιθανότερα θα υπάρξει στην αγορά και πάλι μια στάση αναμονής και μεταβλητότητα ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι μετά τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου ελαχιστοποιήθηκαν οι πιθανότητες να καταγραφούν νέα χαμηλά μέσα στο 2011. Σε περίπτωση που οι πιέσεις από το εξωτερικό συνεχισθούν θα πρέπει να αντέξουν οι στηρίξεις των 1.545 (ΚΜΟ 200 ημερών) σε πρώτη φάση και των 1.520 μονάδων σε δεύτερη για να μιλάμε για διατήρηση του ανοδικού momentum. Σε αντίθετη περίπτωση η Μerit θωρεί πιθανή μια κίνηση προς την αντίσταση των 1690-1700 μονάδων αν και σε πρώτη φάση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η διατήρηση του Δείκτη πάνω από τις 1620 μονάδες. Όσο πλησιάζει η νέα Σύνοδος Κορυφής πιθανότερα θα υπάρξει στην αγορά και πάλι μια στάση αναμονής και μεταβλητότητα ενώ μετά τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου ελαχιστοποιήθηκαν οι πιθανότητες να καταγραφούν νέα χαμηλά μέσα στο 2011.


A.Κ.

Produced by