18
ΜΑΡ

Χ.Α: Εβδομαδιαία κέρδη 0,97%


Με τις αρνητικές εξελίξεις στην Ιαπωνία να επισκιάζουν τις αισιόδοξες προοπτικές που διαφάνηκαν από τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ευθυγράμμισε εν πολλοίς την πορεία της κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Το μέγεθος και η ταχύτητα των εξελίξεων επηρέασαν σημαντικά τη μεταβλητότητα των αγορών, με την ενδοσυνεδριακή διακύμανση να αυξάνεται κατακόρυφα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την εβδομάδα με δύο «άγαρμπες» και αντίθετες κινήσεις (Δευτέρα: +5,15%, Τρίτη: -4,33%), με την κατάσταση να ομαλοποιείται συγκριτικά στη συνέχεια και την ελληνική κεφαλαιαγορά να ολοκληρώνει την Παρασκευή (-1,65%) τη συνεδρίαση στις 1.596 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 0,97%.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι (+4,49%), η δυναμική των οποίων έφερε τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση 1,98% υψηλότερα. Ξεχώρισαν τα κέρδη των Eurobank (+7,69%), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (+9,09%) και MIG (+6,25%) με τους τίτλους της Coca-Cola (-5,43%) και του Τιτάνα (-7,3%) να αποτελούν τους πλέον αδύναμους.

Emporiki Bank: Σε κατάσταση αναμονής το ΧΑ

Προς το παρόν, η τελευταία ανοδική κίνηση αντιμετωπίζεται ως ανοδική αντίδραση και όχι ως αφετηρία σημαντικού ανοδικού κύματος, καθώς ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα των ισχυρών - μεσοπρόθεσμων - αντιστάσεων, επισημαίνει ο αναλυτής της Emporiki Bank, N. Κωστόπουλος. Οι εξελίξεις στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία του δείκτη τις προσεχείς εβδομάδες, συμπληρώνει.

Το προηγούμενο πενθήμερο σημειώθηκε σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας, καθώς ο ΓΔ κινήθηκε αρχικά έντονα ανοδικά, σημειώνοντας υψηλότερη τιμή στις 1.674,08μ και αμέσως μετά υποχώρησε μέχρι τις 1.590,33μ. Στη συνέχεια παλινδρομεί ανάμεσα στις προαναφερόμενες τιμές. Την Παρασκευή, στα μέσα της συνεδρίασης, ο ΓΔ βρισκόταν στη περιοχή των 1.615μ.

Βραχυπρόθεσμα, η ανοδική αντίδραση ήταν αρκετά έντονη, μεγαλύτερη του αναμενόμενου, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει ο ΓΔ την αξιόλογη αντίσταση των 1.618μ και να καλύψει το πρόσφατο χάσμα τιμών ανάμεσα στις 1.661μ και 1.651μ. Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στη δυνατότητα υπέρβασης των πλησιέστερων αντιστάσεων στις 1.662μ και 1.715μ.

Σε θετική έκβαση της προσπάθειας, ο ΓΔ αναμένεται να κατευθυνθεί προς τις αντιστάσεις των 1.747μ (ενδοσυνεδριακό υψηλό της 21/02) και 1.793μ, όπου θα κριθεί εκ νέου η βραχυπρόθεσμη τάση. Αντίθετα, θα θεωρηθεί αρνητική εξέλιξη ενδεχόμενη υποχώρηση χαμηλότερα των 1.590μ. καθώς σε μια τέτοια εξέλιξη θα τεθεί σε αμφισβήτηση η αντοχή των 1.565μ (όρια ανοδικής γραμμής τάσης διμήνου). Επόμενες στηρίξεις στις 1.548μ, 1.522μ (πρόσφατα χαμηλά) και 1.480μ (όπου προσδιορίζεται ποσοστό διόρθωσης 66% από την χαμηλότερη μέχρι την υψηλότερη τιμή έτους). Και στις δυο περιπτώσεις, η εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών θα καθορίσει την ορμή της κίνησης.

Μεσοπρόθεσμα, διατηρούμε την άποψη ότι για να διαφοροποιηθεί προς το θετικότερο η ισχύουσα τεχνική εικόνα, πρέπει να διασπασθεί ανοδικά η ισχυρή ζώνη αντίστασης των 1.715μ - 1.780μ με αυξημένους όγκους συναλλαγών.

Σε μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργηθούν βάσιμες προσδοκίες αυτοτροφοδότησης της ανοδικής τάσης προς την επόμενη ισχυρή αντίσταση των 1.870μ. Στην αντίθετη περίπτωση (και επικρατέστερη προς το παρόν), θα συνεχισθεί για μερικές εβδομάδες ακόμη η παλινδρόμηση μεταξύ των 1.750μ και 1.450μ.


Produced by