23
ΜΑΡ

Σε αστερισμό των deals επιστρέφει η αγορά!


ΤΟΥ ΝΩΝΤΑ ΧΑΛΔΟΥΠΗ
(nontas71@gmail.com)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Στον αστερισμό των προσδοκιών για μεγάλα deals επιστρέφει το Χρηματιστήριο , κοινός παρονομαστής των οποίων είναι η ελληνική κρίση χρέους και οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από τους τραπεζίτες και την κυβέρνηση για την υπέρβασή της: την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απευθύνει δραματική προειδοποίηση για τον κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος σταθερότητας λόγω των αδυναμιών του τραπεζικού συστήματος, δείχνοντας το δρόμο των συγχωνεύσεων για δημιουργία τραπεζών που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις πρόσβαση στη διατραπεζική, η χρηματιστηριακή αγορά προσβλέπει σε μια νέα διαπραγμάτευση μεταξύ των διοικήσεων Εθνικής και Alpha για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή σχέση ανταλλαγής, που θα ανοίξει δρόμο για το «γάμο».

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, που η κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά να προωθήσει άμεσα, για να επιταχύνει την πορεία μείωσης του χρέους, από χθες επανήλθαν στο προσκήνιο οι εκτιμήσεις, ότι μια πρώτη σημαντική συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει το προσεχές διάστημα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Deutsche Telekom για τη μεταβίβαση και των τελευταίων μετοχών του ΟΤΕ που έχουν μείνει στο Δημόσιο στον κορυφαίο γερμανικό όμιλο, ο οποίος έβαλε στα ταμεία του ένα τεράστιο ποσό από την πώληση της αμερικανικής του θυγατρικής στην AT&T και εκτιμάται τώρα ότι θα προσηλωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά, επιδιώκοντας το συντομότερο να τελειώσει την ελληνική «εκκρεμότητα» με τον ΟΤΕ.

Τα δύο μεγάλα deals, ανάμεσα σε δύο κορυφαίες τράπεζες και μεταξύ Δημοσίου και Γερμανών έχουν αναμφίβολα αρκετές δυσκολίες στην εκτέλεσή τους και κρύβουν ουκ ολίγες κρίσιμες «λεπτομέρειες», που θα μπορούσαν να τα εκτροχιάσουν, ή απλώς να προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις. Όμως, όπως εκτιμούν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, οι δύο αυτές πιθανές συμφωνίες μπορούν από μόνες τους να αποτελέσουν καταλύτες για την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου και για μια σημαντική πολιτική στροφή της κυβέρνησης στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων, γι’ αυτό και παρακολουθούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το Χ.Α.

Νέα σύγκλιση ΕΤΕ-Alpha;

Παρότι η διοίκηση της Alpha δείχνει με όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις της να επιμένει σε αυτόνομη πορεία, τις τελευταίες ημέρες έχει καταστεί σαφές, ότι στις 18 Φεβρουαρίου οι δύο τράπεζες έφθασαν μια «ανάσα» από το μεγάλο deal και η συγχώνευσή τους αποτράπηκε την ύστατη ώρα, κυρίως εξαιτίας των διαφορών για τη σχέση ανταλλαγής μετοχών.

Στην πρόταση της Εθνικής για συγχώνευση με σχέση ανταλλαγής 8 μετοχών της Εθνικής με 11 της Alpha, η διοίκηση Κωστόπουλου αποδεικνύεται σήμερα ότι επιχείρησε να διαπραγματευθεί μια ευνοϊκότερη σχέση για τους μετόχους της Alpha, αντιπροτείνοντας μια ανταλλαγή 10 μετοχών της ΕΤΕ για κάθε 12 της Alpha. Ουσιαστικά, η διαφορά των σχέσεων ανταλλαγής που εμπόδισε την τελική συμφωνία είναι περίπου 14%, αφού με την πρόταση της Εθνικής η σχέση προσδιορίζεται σε 0,73 μετοχές της ΕΤΕ για καθεμιά της Alpha και με την αντιπρόταση σε 0,83.

Ασφαλώς και δεν πρόκειται για μια αμελητέα διαφορά, που η διοίκηση της Alpha θα μπορούσε να ξεπεράσει χωρίς σκέψη. Όμως, δεν πρόκειται και για ένα χάσμα που θα ήταν αδύνατο να γεφυρωθεί, πολύ περισσότερο όταν οι δύο διοικήσεις αποκαλύπτεται σήμερα, ότι είχαν καταλήξει σε συμφωνία για πολλά ακανθώδη θέματα της συγχώνευσης και τα «έσπασαν» για τη σχέση ανταλλαγής.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν στο «Χ.T.», ότι η ίδια η αγορά, στις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά την απορριπτική απάντηση της Alpha έχει «γεφυρώσει» τη διαφορά στη σχέση ανταλλαγής. Με την πτώση της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής και τη σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Alpha, επισημαίνουν, ουσιαστικά η διαφορά του 14% έχει πλέον εξαλειφθεί στο ταμπλό, γεγονός που θα «νομιμοποιούσε» τη διοίκηση της ΕΤΕ να επανέλθει με μια βελτιωμένη πρόταση σχέσης ανταλλαγής, την οποία θα μπορούσε να αποδεχθεί η διοίκηση της Alpha.

Το ορόσημο της 25ης Μαρτίου

Η διαπραγμάτευση των δύο διοικήσεων, που δεν φαίνεται ότι έχει τελειώσει οριστικά, αφού οι «αιχμηρές» δηλώσεις από πλευράς Alpha εκλαμβάνονται περισσότερο σαν κινήσεις τακτικής, παρά σαν οριστικό κλείσιμο της συζήτησης, είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί σε νέες βάσεις μετά την οριστικοποίηση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «ελληνικό δράμα», στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της Παρασκευής.

Αν στις 25 Μαρτίου απλώς επικυρωθούν, χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις, οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου, οι Έλληνες τραπεζίτες θα κληθούν τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι τη λήξη του Μνημονίου, τον Ιούνιο του 2013, να κινηθούν σε ένα αρκετά δύσκολο περιβάλλον: από τη μια θα έχει αποσοβηθεί μια πρόωρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πριν από το καλοκαίρι του 2013, από την άλλη όμως θα παραμείνει απολύτως αμφίβολο αν το Δημόσιο θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, γεγονός που αποτρέπει και την επιστροφή των τραπεζών στη διατραπεζική, τουλάχιστον με τη σημερινή μορφή τους.

Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, το Δ.Ν.Τ. εστίασε ιδιαίτερα σε αυτό το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι αν επιταχυνθεί η απομόχλευση των τραπεζικών ισολογισμών, λόγω του αποκλεισμού των τραπεζών από τη διατραπεζική, θα δημιουργηθούν συνθήκες έντονης χρηματοδοτικής ασφυξίας στην πραγματική οικονομία, που αποτελούν έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους εκτροχιασμού του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Οι τράπεζες, όπως εκτιμά το Ταμείο, δεν μπορούν να υπερβούν το πρόβλημα αποκλεισμού του Δημοσίου και να επανέλθουν στη διατραπεζική νωρίτερα, γι’ αυτό και το ζητούμενο, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία και ο κ. Γ. Προβόπουλος , είναι να δημιουργηθούν σχήματα που θα μπορέσουν να γίνουν δεκτά από τη διατραπεζική, ασχέτως αν το Δημόσιο θα παραμείνει αποκλεισμένο. Ένα τέτοιο σχήμα, το καλύτερο μάλιστα, όπως κρίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, θα ήταν η «νέα Εθνική», που θα προέκυπτε από ένα «γάμο» με την Alpha.

Στην εξίσωση των τραπεζικών συμμαχιών προστίθενται αναπόφευκτα και οι νέες παράμετροι που δημιουργούνται από τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής. Ο προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής είναι να ελεγχθούν αυτή την φορά οι τράπεζες με κριτήριο το αν ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (core tier 1) υπερβαίνει σε όλα τα σενάρια το 5%. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ληφθούν υπόψη υβριδικά κεφάλαια και κρατικές ενισχύσεις, που είναι αρκετά σημαντικό κομμάτι της κεφαλαιακής βάσης της Alpha (περίπου 1,5 δισ. ευρώ συνολικά). Έτσι, ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι πιέσεις στη διοίκηση Κωστόπουλου, που θα πρέπει, αν δεν αποδεχθεί μια συγχώνευση με την Εθνική, να προχωρήσει σε μια σημαντική άντληση κεφαλαίων από την αγορά, πιθανότατα πριν ολοκληρωθούν τα τεστ αντοχής τον Ιούνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σύγκλιση Εθνικής και Alpha καθίσταται ακόμη επιτακτικότερη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συγχώνευση, αν αίρονταν και τα τελευταία εμπόδια, δηλαδή αν ικανοποιούσε η διοίκηση της ΕΤΕ το αίτημα της Alpha για μια ευνοϊκότερη σχέση ανταλλαγής μετοχών. Πολλοί πιθανολογούν ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα δοθεί μετά τις 25 Μαρτίου.

«Παζάρι» για τον ΟΤΕ

Στο «μέτωπο» του ΟΤΕ, η κυβέρνηση βρίσκεται όλο και πιο κοντά στις αποφάσεις της, για το αν θα παραχωρήσει άλλο ένα «πακέτο» μετοχών στην Deutsche Telekom. Γίνεται λόγος για το 10% από το 12% που ελέγχει ευθέως το Δημόσιο, καθώς οι υπόλοιπες μετοχές, μέχρι το 20%, βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ , όπου παραχωρήθηκαν ως αντάλλαγμα για το κόστος της εθελουσίας εξόδου.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν, ότι μετά την πώληση της αμερικανικής θυγατρικής της στην AT&T, με κολοσσιαίο τίμημα (24 δισ. δολ. σε μετρητά και 12 δισ. δολ. σε μετοχές), η Deutsche Telekom θα επιδιώξει να δώσει τέλος στην «εκκρεμότητα» με τον έλεγχο του ΟΤΕ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει γίνει σχετική πρόταση, που αξιολογείται από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η πρόθεση των Γερμανών να προχωρήσουν γρήγορα στο deal συνδέεται και με τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, καθώς η Κομισιόν διατυπώνει έντονες επιφυλάξεις, τόσο για τη μεταβίβαση του ελέγχου χωρίς δημόσια προσφορά, όσο και για το νόμο Αλογοσκούφη, με τον οποίο το Δημόσιο απέκτησε ενισχυμένα δικαιώματα επί του ΟΤΕ, βάσει των οποίων κατέληξε στη συμφωνία με τους Γερμανούς. Η διοίκηση της Telekom, όπως εκτιμούν πολλοί, θέλει να δημιουργήσει άλλο ένα τετελεσμένο γεγονός, αποκτώντας πλήρη έλεγχο στον ΟΤΕ, πριν υπάρξουν αμφισβητήσεις για την αρχική μεταβίβαση από πλευράς Κομισιόν.

Στους κόλπους της κυβέρνησης, πέραν του προβληματισμού που διατυπώνεται για το αν νομιμοποιείται πολιτικά να προχωρήσει σε μια τόσο σημαντική πολιτική στροφή, αφού προεκλογικά το 2009 ζητούσε την εκ νέου κρατικοποίηση του ΟΤΕ, είναι σαφές ότι οι δισταγμοί θα μπορούσαν να ξεπεραστούν, αν βελτιωνόταν αρκετά η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ, ώστε να μην υπάρξουν αιτιάσεις περί «ξεπουλήματος». Δεδομένου ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής του Οργανισμού βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από την τιμή πώλησης στην Telekom το 2008, οι επενδυτές στο Χ.Α. εύλογα περιμένουν να συνεχισθεί το ράλι της μετοχής για αρκετό καιρό, ώστε να φθάσει σε επίπεδα κεφαλαιοποίησης που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία για το νέο «πακέτο».

Produced by