23
ΜΑΡ

Χ.Α: Υποτονικό κλίμα, απέχουν οι ξένοι


Αντιμέτωπο με σοβαρές προκλήσεις τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο βρίσκεται στην παρούσα φάση το ελληνικό χρηματιστήριο .
Καταρχήν η αγορά τις επόμενες ημέρες θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι μεγάλοι εισηγμένοι όμιλοι και κυρίως οι τράπεζες.

Επίσης οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες θα πρέπει να επισπευσθούν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Σημειώνεται πως σήμερα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τους συμβούλους για το Ελληνικό, το Ελ. Βενιζέλος και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει η φημολογία για τραπεζικά deals, γεγονός, που σύμφωνα με τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους, θα επηρεάσει σημαντικά την τάση στο Χ.Α. Πληροφορίες θέλουν την Εθνική, μετά την άρνηση της Alpha, να στρέφει το ενδιαφέρον της σε έτερο εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Από την ντιλολογία δεν έχουν ξεφύγει Eurobank και Πειραιώς, για τις οποίες οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως μελετούν προσεκτικά τα επόμενα βήματά τους.

Πάντως στα χρηματιστηριακά γραφεία του Λονδίνου οι fund managers εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε όσα γράφονται και ακούγονται περί συγχωνεύσεων στις τράπεζες. Στις κατιδίαν συζητήσεις τους οι διαχειριστές τονίζουν πως η συγκέντρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου είναι αναγκαία, αλλά δεν έχουν πειστεί ακόμα για το κατά πόσο οι τραπεζίτες είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμμαχίες.

Επιπλέον η πορεία του χρηματιστηρίου το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Αν και θεωρείται πλέον σχεδόν σίγουρη η επιμήκυνση του ελληνικού δανείου και η μείωση του επιτοκίου δανεισμού, εάν υπάρξει, οποιαδήποτε άλλη θετική εξέλιξη σχετικά με το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, η αγορά αναμένεται να αντιδράσει ανοδικά.

Όμως το Χ.Α. αναπόφευκτα επηρεάζεται και από τα δεδομένα στο διεθνή χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο οι εξελίξεις στην Ιαπωνία και στη Λιβύη, θα αποτελέσουν από τους βασικούς παράγοντες της διαμόρφωσης του κλίματος στο Χ.Α. την προσεχή περίοδο.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι κρίσιμες και η αγορά θα κινείται αναλόγως των εξελίξεων που θα υπάρξουν. Γι' αυτό το λόγο οι αναλυτές και οι brokers επισημαίνουν πως θα χρειαστεί έχουν "γερά νεύρα" όσοι επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στις ελληνικές μετοχές.

A.K.

Produced by