31
ΜΑΡ

"Πυκνά" τα σύννεφα στο Χ.Α.


Βάλλεται πανταχόθεν το Χ.Α. και πλέον η βραχυπρόθεσμη τάση έχει μπει σε δοκιμασία. Η υποβάθμιση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες από την S&P ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» και εντείνει το σκηνικό ανασφάλειας και φόβου.


Αν και στην αγορά υποστηρίζουν πως η κίνηση της Standard & Poorʼs ήταν αναμενόμενη, ωστόσο παραδέχονται ότι επιβαρύνει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.


Την ίδια στιγμή οι αναλυτές εκτιμούν πως και η Fitch θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας και μάλιστα εύχονται να το κάνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να κλείσει ο κύκλος των υποβαθμίσεων.


Από την άλλη πλευρά προβληματισμό έχουν δημιουργήσει οι πληροφορίες περί αναθεώρησης του ελλείμματος πάνω από 10% για το 2010, γεγονός, το οποίο αν συμβεί, θα επισύρει την επιβολή νέων πρόσθετων μέτρων πέραν των 1,8 δισ. ευρώ που έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση.


Εκτός από τα παραπάνω, αρνητικά επιδρούν στην αγορά οι φήμες επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες. Χρηματιστηριακή κύκλοι υποστηρίζουν πως το Χ.Α. δεν αντέχει στην παρούσα φάση άλλες ΑΜΚ, καθώς ήδη η ρευστότητα είναι περιορισμένη.


Όμως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει να αντιμετωπίσει και το εύθραυστο σκηνικό στο διεθνή χώρο. Η ένταση στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στη Λιβύη και ο πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ισχυρούς τριγμούς στις αγορές. Και φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ , η οποία συνεδριάζει στις 7 Απριλίου. Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα επιφέρει αύξηση του κόστους δανεισμού και θα έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες , κυρίως των ευάλωτων δημοσιονομικά χωρών, όπως η Ελλάδα.


Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν είναι καταστροφική για τα χρηματιστήρια. Ειδικά όταν αυτή έρχεται μετά το τέλος μιας ύφεσης. Από τα στοιχεία της Morgan Stanley προκύπτει ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύονται κατά μέσο όρο κατά 17% στους 12 μήνες πριν από την πρώτη αύξηση επιτοκίων της Fed και κατά 7% στους 6 μήνες πριν από την κίνηση. Ο οίκος διαπίστωσε ότι κάθε φορά που η Fed ανοίγει ένα νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων, οι ευρωπαϊκές μετοχές βιώνουν μία διόρθωση. Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, αυτή η διόρθωση είναι της τάξης του 13% κατά μέσο όρο, όμως, οι διαφοροποιήσεις είναι σημαντικές, αφού το 2004 και το 1981 σημειώθηκε πτώση μόλις 8% ενώ το 1976 οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες, της τάξης του 21%. Μεγάλες διαφοροποιήσεις καταγράφονται επίσης στη διάρκεια αυτής της περιόδου διόρθωσης, αφού το 1980 διήρκεσε μόλις 54 ημέρες ενώ το 1994 κράτησε 400 ημέρες.


Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι το Χ.Α. βρίσκεται μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης» και απαιτείται άμεσα ένας θετικός καταλύτης που θα βελτιώσει την ψυχολογία.Α.Κ.


Produced by