04
ΑΠΡ

Χ.Α: Έκτη ημέρα πτώσης


Έξι διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε =το ελληνικό χρηματιστήριο , με το Γενικό Δείκτη το εν λόγω διάστημα να καταγράφει απώλειες 8,33%. Η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σκληρό μίγμα αρνητικών νέων που ξεκινούν με την απόκλιση των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών από τους στόχους που έχουν τεθεί στο μνημόνιο , την υποβάθμιση της οικονομίας και των τραπεζών μέχρι την δραματική επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών στα τελικά αποτελέσματα του 2010.

Η επιφυλακτικότητα και η ανησυχία ήταν λογικό να βρει διέξοδο σε εκροές επί δικαίων και αδίκων ενώ οι προειδοποιήσεις της Fitch για επανεξέταση της πιστοληπτικής ικανότητας στο κοντινό μέλλον φαίνεται ότι θα κρατήσουν σε "ομηρία" την αγορά για όσο χρονικό διάστημα θα διατηρούνται ως ενδεχόμενο. Σε αυτό το επιεικώς δυσάρεστο σκηνικό ο μοναδικός καταλύτης αλλαγής -έστω και μερικής- των παραμέτρων που ορίζουν την διάθεση των παικτών της αγοράς θα μπορούσε να προέλθει από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται και το ασαφές πλαίσιο ιδιοκτησίας που θα διέπει την διαδικασία πώλησης κρατικής περιουσίας λειτουργούν και σε αυτό το πεδίο ανασταλτικά, βάζοντας εκ νέου σε αναμονή την αγορά εν όψει κάποιων ανακοινώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το συγκεκριμένο θέμα στις 15 Απριλίου.

Οσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση o Γενικός Δείκτης έκελισε στις 1.492 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 2,24%. Στο επίκεντρο έντονων πιέσεων και πωλήσεων παρέμεινε η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τους τίτλους του τραπεζικού κλάδου να υποχωρούν σημαντικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα αποτελούν οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, το ποσοστό των οποίων ξεπέρασε το –4%. Παράλληλα, απώλειες άνω του –3% κατέγραψαν τα blue chips Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και όμιλος Βιοχάλκο. Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε την ημέρα η Coca Cola, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,32%. Παρόμοιο ήταν και το κλίμα τόσο στο μεσαίο χώρο όσο και στη περιφέρεια με τον αριθμό των χαρτιών που πραγματοποίησαν έντονες αρνητικές διακυμάνσεις να ενισχύεται σημαντικά. Μεταξύ των παραπάνω βρέθηκαν οι τίτλοι, του Alapis, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, της Γενικής Τράπεζας, του ΟΛΠ, της Τέρνα Ενεργειακής, της Forthnet , της Άλκο, του Βωβού, του Δρομέα, της Ελγέκα, της Intertech, της Μηχανικής, του Νηρέα, της Pasal, των Πλαστικών Θράκης, της Profile, της Σελόντα, των Σωληνουργείων Κορίνθου και της Χαλκόρ.

Τεχνικά, η διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών (1.550 μονάδες) επιτάχυνε τους ρυθμούς της διόρθωσης, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να διατηρήσει τις πτωτικές του τάσεις, ενώ η τεχνική του εικόνα επιβαρύνθηκε περαιτέρω και από τη διατήρηση των μακροπρόθεσμων σημάτων εξόδου από τον ταλαντωτή MACD. Μοναδικό θετικό στοιχείο αποτελεί η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Produced by