12
ΑΠΡ

Πρoσπαθεί να αντιδράσει το Χ.Α.


Προσπάθεια αντίδρασης καταβάλει το ελληνικό χρηματιστήριο , ωστόσο το κλίμα παραμένει εύθραυστο. Οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη βραχυπρόθεσμη τάση και δεν αποκλείουν συνέχιση της διολισθητικής πορείας ακόμα και κάτω από τις 1.400 μονάδες.

Το αποθαρρυντικό στοιχείο είναι πως δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιος θετικός καταλύτης που θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα. Υπό αυτών των συνθηκών οι διεθνείς παίκτες συνεχίζουν την αποεπενδυσή τους από τα blue chips, γεγονός που εντείνει το σκηνικό ανασφάλειας.

Οι ανοιχτές πωλήσεις στις τράπεζες ενισχύθηκαν στις 2 τελευταίες συνεδριάσεις. Πολλοί μιλάνε για συντονισμένο "σορτάρισμα" των τραπεζών, από πλευρές που φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν και πότε το κάνουν, με κάποιους να υποστηρίζουν πλέον ανοιχτά πως η αγορά ήταν είναι και θα παραμείνει έρμαιο στα χέρια των κερδοσκόπων, που δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση και τακτική, παρά μόνο όταν αντιληφθούν πως όντως κάτι πραγματικά αλλάζει στη μεγάλη εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για το "lobby των σορτάκηδων", που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη από την ευρύτερη δράση του στο Χρηματιστήριο και ο χαρακτηρισμός "ευρύτερη" έχει να κάνει με την εμπλοκή τους στις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και στις αναμενόμενες.

Από τεχνικής πλευράς η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διατηρηθεί πάνω από τις 1.550 μονάδες, περιοχή από την οποία διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών, ενεργοποίησε σήματα εξόδου σε μεγάλο αριθμό χαρτοφυλακίων, με συνέπεια η ελληνική κεφαλαιαγορά να προσεγγίσει τα πρόσφατα χαμηλά των 1.462 μονάδων. Ενδεχόμενη διάσπαση των προαναφερθέντων επιπέδων τιμών θα τοποθετήσει την επόμενη στήριξη στις 1.440 μονάδες (1ο σημείο Fibonacci: 23,6%).


Produced by