13
ΑΠΡ

Χ.Α: Συνεχίζεται η αντίδραση


Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση στο Χ.Α., καθώς κάποιοι βραχυπρόθεσμοι παίκτες εκμεταλλεύονται τις χαμηλές αποτιμήσεις. Οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη βραχυπρόθεσμη τάση και επισημαίνουν πως το κλίμα εξακολουθεί να είναι εύθραυστο.

Πάντως το τοπίο στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει θολό και οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη βραχυπρόθεσμη τάση είναι επισφαλής. Τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η συνεχιζόμενη «αιμορραγία» στα έσοδα και οι ενδοκυβερνητικές κόντρες επιδρούν αρνητικά στο Χ.Α, το οποίο δεν φαίνεται στην παρούσα φάση να έχει τις δυνάμεις να εισέλθει σε φάση ουσιαστικής ανάκαμψης.

Παράλληλα οι διεθνείς παίκτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην αγορά, οπότε φαίνονται διατεθειμένοι να τοποθετηθούν στις ελληνικές μετοχές. Οι κινήσεις των ξένων είναι καθαρά trading, ενώ τα παραδοσιακά ξένα χαρτοφυλάκια είτε απέχουν από το Χ.Α. είτε μειώνουν τη μετοχική τους έκθεση.

Από την άλλη πλευρά οι γνωστοί σε όλους μας σορτάκηδες αυξάνουν τις short θέσεις στα ελληνικά blue chips, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των συγκεκριμένων μετοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το hedge funds, Fortelus, το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε πως έχει σορτάρει 1,3 εκατ. μετοχές της Εθνικής. Ολοι θυμούνται πως το συγκεκριμένο fund έχει μεγάλες short positions στην Alpha και στη Eurobank.

Yπό αυτών των συνθηκών και με δεδομένο πως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στον ορίζονται κάποιος θετικός καταλύτης, το Χ.Α. θα εξακολουθήσει να ταλαιπωρείται. Κάποιοι θεωρούν πως, εάν η κυβέρνηση παρουσιάσει στις 15 Απριλίου ένα σαφές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι πολύ πιθανό η αγορά να αντιδράσει ανοδικά. Όμως και σε αυτό το επίπεδο υπάρχει επιφυλακτικότητα, λόγω των ενδοκυβερνητικών τριβών και της ατολμίας που έχει επιδείξει η κυβέρνηση.

Α.Κ.Produced by