13
ΑΠΡ

Χ.Α: Μοχλός ανόδου ο 20άρης


Δυναμική ανοδική αντίδραση πραγματοποίησε το ελληνικό χρηματιστήριο με αγωγούς τα «κρατικά» χαρτιά και τις τράπεζες. Οι προσδοκίες ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις δημιούργησαν αγοραστικό ενδιαφέρον για τις εισηγμένες που ελέγχει το δημόσιο . Την ίδια στιγμή ο υπ. Οικονομικών κος Γ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης επισημαίνοντας ότι το κόστος για την πραγματική οικονομία σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν μεγάλο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.531,04 μονάδες με πτώση 1,65%. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 3,19%, η Eurobank +2,44%, η Τράπεζα Κύπρου +2,85%, η Marfin Popular +2,33%, η Τρ. Πειραιώς +3,03% και το ΤΤ +2,09%. Από τον 20άρη ξεχώρισαν ΟΠΑΠ (+3,60%), ΔΕΗ (+1,54%), Τρία Εψιλον (+1,44%).


Οσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με το Reuters η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει ποσοστό 10% στην ΔΕΗ και ανάλογο ποσοστό στον ΟΤΕ στα πλαίσια των σχεδίων μείωσης του χρέους. Αρκετές εφημερίδες ανέφεραν , χωρίς να επικαλούνται συγκεκριμένες πηγές, ότι μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, αλλά ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση. "Η περίπτωση του ΟΤΕ φαίνεται να είναι η πιο προχωρημένη. Εφόσον δοθεί το πολιτικό OK, τότε θα προχωρήσει φέτος η πώληση του 10% των μετοχών του οργανισμού", ανέφερε η Καθημερινή. Για την ΔΕΗ, η εφημερίδα ανέφερε ότι προκρίνεται η πώληση μονάδων έναντι της διάθεσης νέου πακέτου μετοχών, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο πώλησης πακέτου μετοχών στα ΕΛΠΕ . Στον ΟΤΕ, το Δημόσιο κατέχει σήμερα το 20% με την Deutsche Telekom να διατηρεί ποσοστό 30%., ενώ το ποσοστό του Δημοσίου στην ΔΕΗ ανέρχεται στο 51%.

Υπό αυτών των συνθηκών και με δεδομένη την σημαντική διόρθωση της αγοράς το προηγούμενο διάστημα , κάποιοι επενδυτές τοποθετούνται στα τρέχοντα επίπεδα , εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές αποτιμήσεις. Πάντως η πλειοψηφία των αναλυτών παραμένει επιφυλακτική για την βραχυπρόθεσμη στάση στο Χ.Α. τονίζοντας πως εάν διαψευστούν οι προσδοκίες γύρω από τις αποκρατικοποιήσεις τότε είναι πολύ πιθανό η αγορά να επιστρέψει σε πτωτική τροχιά.

Produced by