14
ΑΠΡ

Επιφυλακτικότητα στο Χ.Α.


Η έντονη φημολογία αναφορικά με μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επανέφερε την επιφυλακτικότητα και τους φόβους στην επενδυτική κοινότητα, με αποτέλεσμα η ελληνική κεφαλαιαγορά να ακολουθήσει διορθωτική πορεία και να διαμορφωθεί στο κλείσιμο στις 1.488 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 2,83%.

Επιπλέον αρνητικά την εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγορά επηρέασε και το αρνητικό κλίμα των υπολοίπων διεθνών χρηματαγορών. Αναλυτικότερα, σε καθοδικό κανάλι βρέθηκε η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να εκδηλώνονται στους τίτλους του τραπεζικού κλάδου.

Συγκεκριμένα απώλειες άνω του –5% κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank και της Αγροτικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα, επιθετικές πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα blue chips MIG (-5,19%) Ελλάκτορα (-5,05%). Ταυτόχρονα με αρνητικούς αλλά με ηπιότερους ρυθμούς κινήθηκαν τόσο ο μεσαίος χώρος όσο και η περιφέρεια με τον μεγαλύτερο αριθμό τίτλων να κινείται σταθεροποιητικά χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις. Εξαιρέσεις αποτέλεσαν οι τίτλοι του Alapis, του Υγεία, της Γενικής Τράπεζας, της ΕΒΖ, των Ελληνικών Καλωδίων, του Ιατρικού, της MIG Real Estate, του Παίρη και της Σελόντα, το ποσοστό των οποίων ξεπέρασε το –5%. Τεχνικά, η αδυναμία του Γενικού να κινηθεί προς τον κινητό μέσο των 200 ημερών (1.550 μονάδες) ενεργοποίησε σήματα εξόδου σε μεγάλο αριθμό χαρτοφυλακίων, οδηγώντας τους σε μείωση της έκθεσης τους στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Η παραπάνω εξέλιξη είχε ως συνέπεια η ελληνική κεφαλαιαγορά να ακολουθήσει έντονη διορθωτική πορεία, διασπώντας συγχρόνως τη στήριξη του 2ου σημείου Fibonacci (38,2%: 1.500 μονάδες). Πλέον η επόμενη στήριξη τοποθετείται στα πρόσφατα χαμηλά των 1.468 μονάδων.
Produced by