15
ΑΠΡ

Χ.Α: "Μουδιασμένοι" οι επενδυτές


Διατηρείται η μεταβλητότητα στο Χ.Α. και μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις . Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τα "κρατικά" χαρτιά, ενώ ρευστοποιήσεις καταγράφονται στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση επιτέλους ανακοίνωσε επιτέλους ευρύ σχεδίου αποκρατικοποιήσεων έως το 2015, με την πώληση μεριδίου στον ΟΤΕ εφέτος και με στόχο την είσπραξη 15 δισ. την περίοδο 2011-2013 και 50 δισ. συνολικά έως το 2015.

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, το οποίο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται επίσης η μείωση των μεριδίων του δημοσίου σε ΟΠΑΠ , όσο και σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ το 2011 και το 2012.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα δημοσιεύματα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο κορυφαίος οικονομολόγος Nouriel Roubini εκτίμησε πως είναι θέμα χρόνου η ελληνική αναδιάρθρωση . «Το θέμα της Ελλάδας δεν είναι το εάν θα υπάρξει αναδιάρθρωση, αλλά το πότε θα γίνει», είπε ο οικονομολόγος που έγινε διάσημος όταν προέβλεψε την τραπεζική κρίση του 2008. «Κανείς μπορεί να παρουσιάσει το ίδιο επιχείρημα για το πορτογαλικό κράτος και τις ιρλανδικές τράπεζες», δήλωσε ο οικονομολόγος σε συνέδριο στο Καζακστάν.

Στο 60% υπολογίζουν οι αναλυτές την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters.«Κατά τα επόμενα χρόνια, ποια είναι η πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, είτε με την αλλαγή της περιόδου ωρίμανσης, των τόκων ή του αρχικού κεφαλαίου των υφιστάμενων ομολόγων», ρώτησε 21 αναλυτές το Reuters για να πάρει απαντήσεις που κυμάνθηκαν από το 30% έως το 90%.

Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση της Eμπορικής

Η πτωτική τάση του τελευταίου διμήνου παραμένει σε ισχύ, με αντίσταση «κλειδί» τις 1.560 μονάδες και κομβική στήριξη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τις 1.480 μονάδες, αναφέρει η Emporiki Bank στην εβδομαδιαία τεχνική της ανάλυση.

Όπως επισημαίνει σχετικά, το προηγούμενο πενθήμερο η μεταβλητότητα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα εμφάνισε μικρή μείωση) και ο ΓΔ δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει την πρόσφατη κορυφή των 1.561μ (11/04) αλλά παράλληλα διατηρήθηκε υψηλότερα από το πρόσφατο χαμηλό των 1.468μ (06/04).
Όμως το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο ΓΔ κινήθηκε έντονα πτωτικά, με παράλληλη αύξηση του όγκου των συναλλαγών, προξενεί βάσιμες αμφιβολίες για την ανθεκτικότητα της ζώνης στήριξης των 1.490-1.480μ.

Οι επόμενες στηρίξεις, βραχυπρόθεσμα, εντοπίζονται στις 1.450μ και 1.430μ (αν προσεγγισθεί άμεσα θεωρούμε ότι οι τεχνικοί δείκτες θα προσεγγίσουν υπερπουλημένες ζώνες τιμών). Μεσοπρόθεσμα η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 1.354μ, που αποτελεί το χαμηλότερο κλείσιμο έτους.

Στην αντίθετη περίπτωση που ο ΓΔ κατορθώσει και διατηρηθεί υψηλότερα των 1.480μ, το ενδιαφέρον αρχικά θα επικεντρωθεί στη δυνατότητα υπέρβασης των 1.520μ (καθοδική γραμμή τάσης τριών εβδομάδων) και στη συνέχεια των αντιστάσεων στις 1.540μ (ασθενής) και 1.560μ (κομβική για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης του τελευταίου διμήνου.

Επισημαίνουμε ότι πέραν των προαναφερομένων, ενδεχόμενη υποχώρηση του ΓΔ χαμηλότερα των 1.480μ (όπου προσδιορίζεται ποσοστό διόρθωσης 66% από το χαμηλότερο στο υψηλότερο σημείο του έτους), αποδυναμώνει σημαντικά ένα ανοδικό σενάριο ισχυρού ανοδικού κύματος, σε ορίζοντα ενός - δύο μηνών.

Στο πτωτικό σενάριο, η εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών θα καθορίσει την ορμή της κίνησης. Αν μειωθεί στις πτωτικές συνεδριάσεις, δύσκολα ο ΓΔ θα βρεθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.430 μονάδες.


Produced by