21
ΑΠΡ

Χ.Α.: Το σκηνικό ανασφάλειας εντείνεται


Το σκηνικό ανασφάλειας στο ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο παραμένει αλλά εντείνεται, καθώς συνεχίζεται το μπαράζ αντιφατικών δηλώσεων και δημοσιευμάτων για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αξιωματούχοι, οικονομολόγοι και αναλυτές επιδίδονται σε ένα πόλεμο εντυπώσεων γύρω από το ελληνικό πρόβλημα, προκαλώντας τριγμούς στα ομόλογα και στις μετοχές.

Σε δημοσκόπηση που διενήργησε το Reuters η πλειονότητα των οικονομολόγων που υποστήριξε πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Στην δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε αυτήν την βδομάδα, οι 46 από τους 55 οικονομολόγους που συμμετείχαν υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση . Όσον αφορά το πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση, 24 οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση μετά από ένα χρόνο, 7 μετά από έξι μήνες με ένα χρόνο, 10 μετά από τρεις με έξι μήνες και 4 σε λιγότερο από τρεις μήνες. Σχετικά με τη μέθοδο με την οποία θα γίνει η αναδιάρθρωση, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα είναι να ζητήσει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους. Το δεύτερο πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, είναι να ζητήσει μια μείωση των επιτοκίων. Το «κούρεμα» του χρέους είναι σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση το λιγότερο πιθανό σενάριο.

Υπό αυτών των συνθηκών τα spreads και τα CDS καθημερινά καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, με τους κερδοσκόπους να βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν το παιχνίδι τους στην αγορά ομολόγων αλλά και στο Χ.Α. Από την άλλη πλευρά τα διεθνή χαρτοφυλάκια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις ελληνικές μετοχές και με κάθε ευκαιρία μειώνουν τη μετοχική τους έκθεση στο Χ.Α.

Υπό αυτών των συνθηκών η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά όσο και να θέλει, δεν μπορεί να αντιδράσει, οπότε δεν αποκλείεται περαιτέρω υποχώρηση. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε την διορθωτική του πορεία, εξέλιξη η οποία τοποθετεί την επόμενη στήριξη στις 1.351 μονάδες (χαμηλά έτους – 11η Ιανουαρίου).

Produced by