29
ΑΠΡ

Οι αγοραστές επιστρέφουν στο Χ.Α.


Δυναμικό ριμπάουντ πραγματοποιεί το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως εάν ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να κλείσει σήμερα πάνω από τις 1.420-30 μονάδες, τότε το κλίμα θα βελτιωθεί σημαντικά.

Άλλωστε, ο θρυλικός διαχειριστής John Templeton, κάποτε είχε πει πως "τα bull markets γεννώνται με την απαισιοδοξία, μεγαλώνουν με την επιφυλακτικότητα, ωριμάζουν με την αισιοδοξία και πεθαίνουν με την ευφορία". Αν αυτό ισχύει, τότε πιθανόν το ελληνικό χρηματιστήριο να μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο.

Με την επενδυτική ψυχολογία να βρίσκεται στο ναδίρ και το σκηνικό ανασφάλειας να διατηρείται σε μέγιστο βαθμό, κάποιοι υποστηρίζουν πως, πιθανότατα το Χ.Α. να δώσει γενναία ανοδική αντίδραση το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αποτιμήσει σε αυτά τα επίπεδα ακόμα και τυχόν "κούρεμα" στα ομόλογα . "Με την Εθνική στην περιοχή των 5,15 ευρώ, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως τα χειρότερα είναι μπροστά για το Χ.Α." δήλωσε έλληνας διαχειριστής. Σύμφωνα με τον ίδιον κάποια διεθνή επενδυτικά κεφάλαια αρχίζουν να ξαναβάζουν στα μονιτόρ τους τα ελληνικά blue chips, θεωρώντας πως πλέον οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα. Ζητούμενο αποτελεί πότε θα αποφασίσουν οι συγκεκριμένοι παίκτες να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά.

Οσοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά μιλούν ανοιχτά για κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας, καθώς συνεχίζεται η σεναριολογία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τα spreads των ομολόγων και των CDS να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά και οι μετοχές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Όμως πλέον η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και έχει προβληματίσει ακόμα και ξένους αναλυτές.

Δεν είναι λογικό να καταγράφεται sell off σε ομόλογα και μετοχές, με το που κάποιος ξένος αξιωματούχος ή αναλυτής υποστηρίξει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. Αυτό καταδεικνύει πως οι κερδοσκόποι έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα σε κάθε ευκαιρία παίζουν το παιχνίδι τους, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους.

Κάποια στιγμή αυτό θα τελειώσει, καθώς θα υπάρξουν επενδυτές που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις χαμηλότατες αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών. Και φυσικά τότε θα ξεκινήσει το "πανηγυράκι", στο οποίο και πάλι θα συμμετέχουν λίγοι, καθώς οι περισσότεροι θα έχουν ξεπουλήσει τα "χαρτιά" υπό τη σκιά του φόβου και του πανικού. Τα έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν το συγκεκριμένο έργο και μάλιστα, εντελώς τυχαία, οι πρωταγωνιστές είναι πάντα οι ίδιοι!!!!!

Short covering από Fortelus, σόρταρε στα χαμηλά την ΕΤΕ το Marshall

Το Fortelus ανακοίνωσε μικρή αλλά ενδεικτική μείωση των short positions που διατηρεί στην ΕΤΕ, της Eurobank, την Alpha και την Πειραιώς, ωστόσο το Marshall σόρταρε την ΕΤΕ στα χαμηλά. Σε κάθε περίπτωση πάντως το συνολικό short covering της τάξεως των 533 χιλ. μετοχών της Εθνικής που έλαβε χώρα την Τετάρτη δημιουργεί ελπίδες στην αγορά για ανακοπή της μόνιμα πτωτικής τάσης, ωστόσο οι πιο καχύποπτοι δεν αποκλείουν την περίπτωση της "παγίδας".

Από την άλλη οι διαχειριστές του hedge fund Marshall έκριναν πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω υποχώρηση των αποτιμήσεων των τραπεζικών τίτλων. Ειδικότερα το hedge fund που έχει να εμφανιστεί στην λίστα με τους μεγάλους "σορτάκιδες" του ΧΑ από τον περασμένο Απρίλιο ανακοίνωσε short position 1,05 εκατ. μετοχών της Εθνικής και πιθανόν οι περίπου 200 χιλ. μετοχές της τράπεζας που πουλήθηκαν την Τετάρτη ανοιχτά (παράλληλα με το short covering) να ανήκουν στο Marshall.

A.K.
Produced by