02
ΜΑΙ

Ευμετάβλητο το κλίμα στο Χ.Α.


Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να βρίσκει στήριξη πάνω από το επίπεδο των 1.400 μονάδων, ωστόσο η επιφυλακτικότητα παραμένει, καθώς συνεχίζεται η σεναριολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Την ίδια στιγμή τα spreads και τα CDS βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, γεγονός καταδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας στις αγορές βρίσκεται στο ναδίρ.

Αυτό που αναρωτιούνται όλοι όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά είναι πού βρίσκεται ο πάτος για την ελληνική αγορά. Ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές Απριλίου χάνει περί 6,50% , ενώ για τις τράπεζες οι απώλειες φτάνουν το -13,61%. Τα σενάρια που επικρατούν για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. είναι δύο. Το απαισιόδοξο υποστηρίζει πως ο Γ.Δ. μπορεί να δει τα χαμηλά έτους (1.351,65 μονάδες στις 11/1), τα οποία εάν διασπάσει καθοδικά θα οδηγήσουν σε συνέχιση της πτώση χαμηλότερα των 1.300 μονάδων.

Στον αντίποδα το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ανοδική αντίδραση της αγοράς προς τις 1.500 μονάδες, με βασικούς πρωταγωνιστές τις τράπεζες.

Όπως υποστηρίζουν έμπειροι διαχειριστές οι αποτιμήσεις των τραπεζικών blue chips έχουν υποχωρήσει σημαντικά και είναι απίθανο να μην αποτελέσουν πόλο έλξης για κάποιος ξένους παίκτες βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Εξάλλου στη συνεδρίαση της Πέμπτης υπήρξαν αγορές στις τράπεζες από διεθνή χαρτοφυλάκια, κάτι το οποίο υποδηλώνει πως οι τρέχουσες αποτιμήσεις δεν αφήνουν ασυγκίνητους κάποιους traders.

Αυτό που φοβούνται όλοι είναι μην υπάρξει κάποιος νέος αστάθμητος παράγοντας, που θα επιδεινώσει περαιτέρω το κλίμα. Αυτό που χρειάζεται η αγορά στην παρούσα φάση είναι ένα δυναμικό rebound, το οποίο θα αποκαταστήσει την ισορροπία.

Μικρή μείωση των short από Fortelus, σόρταρε την ΕΤΕ το Marshall

Μία μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας άφησε η μικρή αλλά ενδεικτική μείωση των short positions από το Fortelus στην ΕΤΕ, τη Eurobank, την Alpha και την Πειραιώς. Ωστόσο ένα άλλο hedge fund, το Marshall σόρταρε την ΕΤΕ στα χαμηλά, καθώς έκρινε πως υπάρχει περιθώριο για περεταίρω υποχώρηση των αποτιμήσεων των τραπεζικών τίτλων. Ειδικότερα το hedge fund που έχει να εμφανιστεί στην λίστα με τους μεγάλους "σορτάκιδες" του ΧΑ από τον περασμένο Απρίλιο ανακοίνωσε short position 1,05 εκατ. μετοχών της Εθνικής.

Produced by