02
ΜΑΙ

Χ.Α: Υποτονικό το κλίμα


Η μεταβλητότητα και το υποτονικό ενδιαφέρον ήταν τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο . Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διατηρηθεί στην περιοχή των 1.430 μονάδων με αρωγούς τους ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Περιορισμένες ήταν οι απώλειες για τις τράπεζες, στις οποίες καταγράφηκε ισχυρό trading. Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα, ενδεικτικό της αποχής των ξένων παικτών λόγω της αργίας στο Λονδίνο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.429,12 μονάδες με πτώση 0,39%. Η Εθνική υποχώρησε κατά 0,19%, η Alpha -1,52%, η Eurobank -0,79%, η Τράπεζα Κύπρου -1,22%, η Marfin Popular -2,44% και το ΤΤ -3,45%. Από τον 20άρη κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ (+1,47%), ΔΕΗ (+1,16%), Ελλάκτωρ (+2,94%) και Jumbo (+2,57%). Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο ΟΤΕ , με τον τίτλο να κατοχυρώνει τα 8 ευρώ.

Το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε να βρίσκει στήριξη πάνω από το επίπεδο των 1.400 μονάδων, ωστόσο η επιφυλακτικότητα παραμένει, καθώς συνεχίζεται η σεναριολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Την ίδια στιγμή τα spreads και τα CDS βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, γεγονός καταδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας στις αγορές βρίσκεται στο ναδίρ.

Αυτό που αναρωτιούνται όλοι όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά είναι πού βρίσκεται ο πάτος για την ελληνική αγορά. Ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές Απριλίου χάνει περί 6,50% , ενώ για τις τράπεζες οι απώλειες φτάνουν το -13,61%. Τα σενάρια που επικρατούν για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. είναι δύο. Το απαισιόδοξο υποστηρίζει πως ο Γ.Δ. μπορεί να δει τα χαμηλά έτους (1.351,65 μονάδες στις 11/1), τα οποία εάν διασπάσει καθοδικά θα οδηγήσουν σε συνέχιση της πτώσης χαμηλότερα των 1.300 μονάδων.

Στον αντίποδα το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ανοδική αντίδραση της αγοράς προς τις 1.500 μονάδες, με βασικούς πρωταγωνιστές τις τράπεζες.

Όπως υποστηρίζουν έμπειροι διαχειριστές οι αποτιμήσεις των τραπεζικών blue chips έχουν υποχωρήσει σημαντικά και είναι απίθανο να μην αποτελέσουν πόλο έλξης για κάποιος ξένους παίκτες βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Εξάλλου στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξαν αγορές στις τράπεζες από διεθνή χαρτοφυλάκια, κάτι το οποίο υποδηλώνει πως οι τρέχουσες αποτιμήσεις δεν αφήνουν ασυγκίνητους κάποιους traders.

Αυτό που φοβούνται όλοι είναι μην υπάρξει κάποιος νέος αστάθμητος παράγοντας, που θα επιδεινώσει περαιτέρω το κλίμα. Αυτό που χρειάζεται η αγορά στην παρούσα φάση είναι να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση, ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία.

Produced by