15
ΣΕΠ

X.A.: Ισχυρή άνοδος


Ισχυρές ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά. Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ , της ΔΕΗ και της Εθνικής.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:30, διαμορφώνεται στις 871,26 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,64%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 57,53 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 2,34%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,47 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,90%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της ΔΕΗ (+4,17%), του ΟΠΑΠ (+3,83%), της Μυτιληναίος (+3,32%), της Alpha Bank (+3,09%) και της Εθνικής (+2,86%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές του Τ.Τ (-2,75%) και του ΟΤΕ (-1,00%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+4,86%), των Ταξιδιών (+3,82%) και των Τραπεζών (+3,08%).

Αντιθέτως απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-1,00%), του Εμπορίου (-0,89%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-0,34%).
Ανοδικά κινούνται 79 μετοχές, 46 πτωτικά και 37 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΑΧΟΝ Συμμετοχών +14,29%, Euromedica +8,82%, Fieratex +8,33% και Nexans +8,06%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:Atebank -12,50%, Imperio -11,11%, Σφακιανάκης -9,57% και Olympic Catering -9,09%.

Οι διαβεβαιώσεις των Μέρκελ και Σαρκοζί πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα στο Χ.Α. Ωστόσο το σκηνικό ανασφάλειας παραμένει στην αγορά, καθώς υπάρχουν ακόμα ανοικτά μέτωπα. Το βλέμμα είναι στραμμένο τώρα στο άτυπο Ecofin της Παρασκευής και εάν υπάρξουν αποφάσεις για το ελληνικό πρόβλημα. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η χθεσινή τηλεδιάσκεψη σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις ενδέχεται να διατηρήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες η τάση παραμένει πτωτική και απαιτούνται νέοι καταλύτες για να αντιστραφεί το κλίμα.

Η Merit ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως οι ανοδικές αντιδράσεις όπως η χθεσινή, έως τώρα, είναι πολύ πιθανές χωρίς να αλλάζουν το αρνητικό momentum και μπορούν να υποστηριχθούν από δηλώσεις στήριξης της χώρας από Ευρωπαίους αξιωματούχους, από την εξασφάλιση της 6ης δόσης και από θετικά νέα σχετικά με το πακέτο στήριξης.

Σημαντικό, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, για τη σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη και του FTSE-20 θα είναι να βρουν ισχυρή στήριξη κάποιοι δεικτοβαρείς τίτλοι, ιδίως εκτός του τραπεζικού κλάδου. Αρκετά καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά έχουν στις τελευταίες 2,5 εβδομάδες, από την ανακοίνωση του deal Alpha-Eurobank μέχρι σήμερα, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ αλλά και μετοχές που έχουν πρωταγωνιστήσει αρνητικά για μεγάλο διάστημα όπως η Intralot και η Marfin Popular. Αρκετά καλή κρίνεται και η πορεία της Εθνικής Τράπεζας στο ίδιο διάστημα με τη στήριξη των €2,80 να αποδεικνύεται ισχυρή ως τώρα.

Produced by