22
ΝΟΕ

Moody’s: Ναι μεν αλλά... για τα τραπεζικά αποτελέσματα


Μειωμένη κερδοφορία αναμένει η Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες στο εννιάμηνο, εξαιτίας της ύφεσης που προκαλείται από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, αλλά και της έλλειψης εμπιστοσύνης στην αγορά.

Παρά τις πιέσεις αυτές, ο οίκος αναμένει τη διατήρηση της κερδοφορίας στις μεγαλύτερες τράπεζες, κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό και της αύξησης των εσόδων από τόκους μετά την ανατιμολόγηση, παρά το αυξημένο κόστος των επισφαλειών και τα αρνητικά αποτελέσματα trading.


UBS: Αναμένει αξιοπρεπή γ' 3μηνο

Αξιοπρεπή, με δεδομένες τις συνθήκες, εκτιμά η UBS ότι θα είναι τα αποτελέσματα των τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ο οίκος περιμένει κάποια βελτίωση στις καταθέσεις και μικρή μείωση των δανείων. Ειδικότερα, αναμένει αύξηση των καταθέσεων περίπου κατά 1% με την αναλογία δανείων/καταθέσεων του κλάδου να μειώνεται περίπου στο 117%.
Τα έσοδα από τόκους θα είναι χαμηλότερα, ενώ και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιταχυνθεί από τις 50 μονάδες βάσης στις 60-80 μονάδες βάσης. Έτσι, οι τράπεζες θα ισορροπήσουν μεταξύ κερδοφορίας και ζημιών, με πολύ χαμηλά κέρδη, τα οποία στο σύνολο του κλάδου προβλέπονται στα 162 εκατ. ευρώ, έναντι 185 εκατ. κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η UBS θα εστιάσει στη ρευστότητα, την ποιότητα κεφαλαίων και τα περιθώρια. Εν όψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, δηλώνει ότι προτιμά τις ΕΤΕ και Alpha.

Oσον αφορά την κερδοφορία των τραπεζών η UBS εκτιμά ότι το τρίτο τρίμηνο η Alpha Bank θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη στα 30 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 38% σε τριμηνιαία βάση, η ATE ζημίες στα 8 εκατ. ευρώ από ζημίες 72 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, η Marfin Popular κέρδη στα 21 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 97%, η Πειραιώς στα 9 εκατ. Ευρώ, στο +108% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, η Eurobank στα 17 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 49% και η ΕΤΕ στα 94 εκατ. ευρώ με πτώση 24% πάντα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Για την Εθνική ο ελβετικός οίκος συστήνει αγορά για την Εθνική με τιμή στόχο 10,4 ευρώ. Για την Alpha Bank η τιμή στόχος τίθεται στα 6,2 ευρώ με σύσταση buy. Γα τη Eurobank θέτει τιμή στόχο στα 5,7 ευρώ και σύσταση neutral, για την ΑΤΕ 0,5 ευρώ και sell, για την Marfin Popular 1,8 και neutral και για την Πειραιώς 4,5 ευρώ και neutral.
Produced by