08
ΔΕΚ

Ταμβακάκης: Δύσκολη χρονιά το 2011


Το έτος 2011 θα συνεχίσει να είναι μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία και για τις τράπεζες, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης.

Όπως προέβλεψε ο κ. Ταμβακάκης το 2011 θα σημειωθεί αύξηση των επισφαλειών από καθυστερούμενα δάνεια στις τράπεζες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Από τη μεριά του ο κ. Βασίλης Ράπανος τόνισε ότι η πρόοδος που έχει γίνει έως τώρα στην ελληνική οικονομία μετά την υπογραφή του μνημονίου είναι αξιοσημείωτη αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Ωστόσο, όπως υποστήριξε «η πρώτη μεγάλη πρόκληση είναι εκείνη της μείωσης των δημοσιονομικών ανισορροπιών, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση» και προσέθεσε οτι η άλλη μεγάλη πρόκληση αφορά στο μετασχηματισμό των δομών και θεσμών της ελληνικής οικονομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συνθήκη που είναι απαραίτητη για να μπει η χώρα σε μια διατηρήσιμη τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.
«Δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα μπορέσει να είναι διατηρήσιμη για πολύ χρόνο», επεσήμανε, εάν δεν υπάρξει το δεύτερο.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής χαρακτήρισε ανοησίες τά όσα λέγονται για επιστροφή της χώρας στη δραχμή , ενώ αναφορικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η επιμήκυνση του δανείου δεν πρόκειται να επηρεάσει τα οικονομικά δεδομένα των τραπεζών και τόνισε ότι δεν απαιτείται επιμήκυνση του συνολικού δημοσίου χρέους της χώρας.


Τέλος, σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής καθώς και την πώληση ποσοστού της στην Finansbank, τόνισε ότι θα δημιουργήσουν μια ομπρέλα ρευστότητας στην τράπεζα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Produced by