10
ΙΑΝ

Νανόπουλος: "Έχουμε ξεφύγει απο την κατάσταση πανικού"


Σημαντικά βήματα και διαρθρωτικές αλλαγές που ήταν αδιανόητες έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο οκτάμηνο, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νικόλαος Νανόπουλος, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ενώ εκτίμησε ότι έχουμε ξεφύγει από την κατάσταση πανικού.


Ο κ. Νανόπουλος, έθεσε τρεις αναγκαίες προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, οι οποίες είναι:

1)Η πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να γίνει αποδεκτό το βάρος της προσαρμογής με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας, συμπεριφορών και προτύπων.

2)Η απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στο μνημόνιο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας καθώς και

3) η δημιουργία θετικής αναπτυξιακής πολιτικής, με έμφαση στην εξωστρέφεια και με αιχμή τον τουρισμό και τις εξαγωγές.

« Εφόσον εκπληρωθούν οι δύο πρώτες αναγκαίες προϋποθέσεις, η Ελλάδα μπορεί να επιτρέψει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς στα τέλη του 2011 ή αρχές του 2012», υποστήριξε ο κ.Νανόπουλος επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα "σύμβολο" επιτυχημένης εξόδου από την κρίση, από το χείλος του γκρεμού και να ενταχθεί στο κύριο κορμό της ευρωζώνης.


Στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο κ. Νανόπουλος διαβλέπει πως θα συνεχιστεί το 2011 και ίσως και το 2012 η χειροτέρευση του δείκτη των δανείων σε καθυστέρηση. Σχετικά με τις καταθέσεις επισήμανε ότι θα πρέπει να μειωθούν τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων προκειμένου να αποκλιμακωθεί το κόστος χρήματος αλλά και να μπορέσουν να ωφεληθούν οι δανειολήπτες από υποχώρηση των επιτοκίων δανείων.

Θεώρησε θετικό το γεγονός ότι παρά την περίοδο ύφεσης που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, και την σημαντική υποχώρηση της ζήτησης (-42% στα στεγαστικά στο πρώτο δεκάμηνο του 2010 και 43% στα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) οι πιστωτικοί ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι θετικοί. Ειδικότερα η ετήσια μεταβολή της πιστωτικής επέκτασης φθάνει το 3,9%

Ο κ.Νανόπουλος, αναφερόμενος στην εκροή των καταθέσεων, είπε ότι σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 28,3 δισ.ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 4,5% στο πρώτο τρίμηνο, 4,8% στο δεύτερο τρίμηνο, 1,75 στο τρίτο τρίμηνο και 1,5% στο τέταρτο τρίμηνο. Ο κ.Νανόπουλος τόνισε ότι περισσότεροι από 250.000 δανειολήπτες εντάχθηκαν σε προγράμματα ρύθμισης των τραπεζών και 50.000 επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το τραπεζικό σύστημα επιδιώκει και θέλει να εξυπηρετήσει την πελατεία που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ερωτηθείς για την αποπληρωμή από την Eurobank των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου είπε ότι "δεν βιαζόμαστε αλλά δεν αποκλείεται μερική ή ολική αποπληρωμή", επισημαίνοντας ότι δεν είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας.

Όσον αφορά την πιθανότητα νέων υποβαθμίσεων από τους οίκους Fitch και Moody's, για τον κ. Νανόπουλο το μεγαλύτερο σοκ έχει ήδη απορροφηθεί όταν έγιναν οι υποβαθμίσεις του περασμένου Ιουνίου.
Produced by