19
ΙΑΝ

Τα «έξυπνα όπλα» για να κερδίσετε τις τράπεζες στα δικαστήρια


Σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά λόγω των χρεών σε πιστωτικές κάρτες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο πιστωτικές κάρτες βρίσκονται στο «κόκκινο». Οι τράπεζες μάλιστα έχουν αρχίσει να λαμβάνουν δραστικά ένδικα μέτρα. Όμως προσοχή. Εάν είστε κάτοχος πιστωτικών καρτών για τους οποίους οι τράπεζες έχουν εκδώσει διαταγή πληρωμής για τις οφειλές σας από κάρτες, έχετε ένα σημαντικό ‘‘όπλο’’ όταν βρεθείτε στα δικαστήρια.

Είναι τόσοι οι όροι και τα «ψιλά γράμματα» που συνεχίζουν να επιβάλλουν οι τράπεζες στις συμβάσεις για τις πιστωτικές κάρτες, αν και έχουν κριθεί καταχρηστικοί και παράνομοι από τα δικαστήρια, ώστε με μία καλή αίτηση ανακοπής, από… εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία, τα δικαστήρια απορρίπτουν τη διαταγή πληρωμής.

Μεταξύ των δικαστικών όπλων για να «κερδίσετε» τις τράπεζες είναι οι ισχυρισμοί, οι οποίοι βασίζονται ήδη σε δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες οι τράπεζες συνεχίζουν να τις γράφουν στα… παλαιότερα των υποδημάτων τους, όπως η αθέμιτη επιβάρυνση με παράνομους ανατοκισμούς της εισφοράς Ν. 128/75, οι παράνομες χρεώσεις ΕΦΤΕ επί της εισφοράς N. 128/75 (φόρο στο φόρο) και παράνομοι ανατοκισμοί του ΕΦΤΕ (ανατοκισμοί φόρων), οι αθέμιτες χρεώσεις προμηθειών και εξόδων καθώς και οι ανατοκισμοί αυτών, η επιβολή προμήθειας σε περίπτωση που ο καταναλωτής κάνει ανάληψη μετρητών με τη μορφή δανείου από πιστωτική κάρτα, η αυθαίρετη και αναιτιολόγητη αύξηση του επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες, χωρίς να το προσδιορίζει επακριβώς, να το συνδέει και να το προσαρμόζει με επιτόκιο αναφοράς, π.χ. Euribor ή επιτόκιο ΕΚΤ , η αναγκαστική επιβολή πρόσθετων χρεώσεων και οφειλών από πιστωτική κάρτα, ακόμα και αν ο καταναλωτής δεν αντιδράσει εγκαίρως και σύμφωνα με τις προθεσμίες που του έχει ορίσει η τράπεζα.

Ακόμη και η απροειδοποίητη απαγόρευση χρήσης της κάρτας, που προαναφέραμε, έχει κριθεί ως καταχρηστική.
Μία καλογραμμένη… αίτηση αναστολής από μεγάλο δικηγορικό γραφείο, που έχει στη διάθεσή το «Χ.T.», περιέχει όχι έναν αλλά 13 σοβαρούς λόγους (στην ουσία περιγράφουν τις παρανομίες των τραπεζών) για να απορριφθεί η διαταγή πληρωμής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως τονίζουν νομικοί, οι τράπεζες δεν επανέρχονται για την έκδοση νέας διαταγής πληρωμής, με υπολογισμό των ορθών, σύμφωνα με τη νομολογία, χρεώσεων και ο οφειλέτης απαλλάσσεται με τον τρόπο αυτό από την εξόφληση της οφειλής του. Βέβαια, θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της καταχώρησης του ονόματός του στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία, αλλά αυτό είναι μια συνέπεια που όλο και περισσότεροι δανειολήπτες είναι έτοιμοι να αποδεχθούν, προκειμένου να απαλλαγούν από το βάρος των μηνιαίων πληρωμών για τις πιστωτικές κάρτες, ιδιαίτερα αν έχουν υποστεί μια σημαντική απώλεια εισοδημάτων τους τελευταίους μήνες.

Η «λύση» του νέου δανείου

Στις πιστωτικές κάρτες το ποσοστό των καθυστερήσεων εκτιμάται ότι υπερβαίνει κατά πολύ το γενικό ποσοστό στον τομέα των καταναλωτικών δανείων, που ήδη είχαν φθάσει κοντά στο 18%. Στις κάρτες, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις στο τέλος του έτους ενδέχεται να ξεπερνούν και το 25%.

Οι τράπεζες βγάζουν εκτός συστήματος πιστωτικές κάρτες όσων καθυστερούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους έστω και για 2 με 3 μήνες και τους ζητούν άμεσα με ένδικα μέσα να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Στην… καλύτερη περίπτωση τους υποχρεώνουν να ρυθμίσουν το ποσό των οφειλών από τις κάρτες με τη σύναψη καταναλωτικών δανείων διάρκειας ακόμη και 15 ετών.

Οι τράπεζες εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό έτοιμες να προχωρήσουν σε πολυετείς ρυθμίσεις χρεών από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, με νέα τοκοχρεολυτικά δάνεια, για τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούν πρόσθετες εξασφαλίσεις, δηλαδή προσημείωση ενός ακινήτου. Η διάρκεια των νέων τοκοχρεολυτικών δανείων φθάνει ακόμη και στα 15 χρόνια (!) και πράγματι μπορεί με αυτά ο δανειολήπτης να πετύχει σημαντική μείωση της μηνιαίας δόσης του.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, αναγνώστης του «Χ.Τ.» χρωστούσε σε μία κρατική μάλιστα τράπεζα, 25.000 ευρώ από δύο κάρτες. Οφειλές που ρυθμίστηκαν με ένα καταναλωτικό δάνειο 15ετούς διάρκειας, με επιτόκιο γύρω στο 13%, αντί του 18% που ήταν στις κάρτες και η μηνιαία δόση διαμορφώθηκε γύρω στα 350 ευρώ. Αυτό βέβαια που… απέφυγε η τράπεζα να του εξηγήσει είναι ότι στη διάρκεια του δανείου θα χρειασθεί να πληρώσει τόκους περίπου 32.000 ευρώ!
Produced by