21
ΙΑΝ

Σπεύδουν να ρυθμίσουν και οι ενήμεροι


Της Βασιλικής Ζησιμοπούλου

Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και που έχει οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία και σε πολύ υψηλά επίπεδα την ανεργία , έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται καθημερινά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στην εξυπηρέτηση του τραπεζικού τους δανεισμού.

Τα προβλήματα ρευστότητας πολλών επιχειρήσεων και ιδιωτών, από την μία προκαλούν δραματική επιδείνωση των συνθηκών στην εσωτερική αγορά και από την άλλη δημιουργούν ολοένα και περισσότερα επισφαλή δάνεια που αναζητούν αναχρηματοδότηση η οποία, υπό τις παρούσες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Η παραπάνω κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο και από το γεγονός ότι ακόμη και ενήμεροι διαβλέποντας πιθανή συρρίκνωση των εργασιών ή του εισοδήματός τους στο άμεσο μέλλον, σπεύδουν "προκαταβολικά" στις τράπεζες με αιτήματα για ρύθμιση οφειλών.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, το ποσοστό των ενήμερων δανειοληπτών που ζητούν ρυθμίσεις πλησιάζει το 30% του συνόλου, νούμερο ιδιαιτέρως εντυπωσιακό που απεικονίζει αφενός των ανασφάλεια που επικρατεί και αφετέρου μια δεξαμενή υποψήφιων δανειοληπτών που μπορούν υπό προϋποθέσεις να βρεθούν στο "κόκκινο" τους επόμενους μήνες, δημιουργώντας νέο κύμα επισφαλών δανείων.

Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν ανησυχητικό το παραπάνω γεγονός, επισημαίνοντας πως πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον επιχειρήσεις και νοικοκυριά που εξοφλούσαν μέχρι τώρα κανονικά της υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Οι τραπεζίτες βλέπουν την πίεση να αυξάνεται και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να εκτοξεύονται κατά την διάρκεια του 2011 άνω του 12% επι του συνόλου των δανείων από 10% που είναι περίπου σήμερα, ποσοστό που πρακτικά μεταφράζεται σε ένα σύνολο κόκκινων δανείων της τάξης των 32 - 33 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια για τον σχηματισμό προβλέψεων ρεκόρ.

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση οι τράπεζες προχωρούν σε ευρείες αναχρηματοδοτήσεις οφειλών, πολιτική που θα ακολουθήσουν και καθ' όλη την διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του 2010 η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις δανείων άνω του 1,5 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα το ποσό ήταν μόλις 100 εκατ. ευρώ. Αλλά και η Eurobank έχει ρυθμίσει χορηγήσεις συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Πάντως τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν πως η πολιτική των αναχρηματοδοτήσεων έχει στεφθεί έως τώρα με επιτυχία, καθώς τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι τράπεζες υποδεικνύουν ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που η τράπεζα προχώρησε σε αναχρηματοδότηση ενός δανείου, μειώνοντας την δόση της επιχείρησης ή του νοικοκυριού κατά 50%, τότε πολύ σύντομα οι περισσότεροι από τους δανειζόμενους αυτούς επανήλθαν σε υγιή οικονομική κατάσταση, εξυπηρετώντας κανονικά τις οφειλές τους.
Produced by